Warzywa korzeniowe pieczone w miodzie

Warzywa korzeniowe pieczone w miodzie

Składniki:

  • 2 pory, w plasterkach
  • 2 cebule, pokrojone w ćwiartki
  • 2 cale marchewki, obrane i pokrojone na 1 kawałki
  • 4 cale małej brukwi, obrane i pokrojone na 1 kawałki
  • 2 cale duże pasternak, obrane i pokrojone na 1 kawałki
  • 1 cal korzeń selera, obrany i pokrojony na 1 sztukę
  • 4 cale średnie czerwone ziemniaki, nieobrane i pokrojone na 1 sztukę
  • 5 gałązek tymianku
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki miodu
  • Sól i pieprz
  • Instrukcja:

    1. W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa i gałązki tymianku.
    2. Dodaj oliwa z oliwek i miód. Sól i pieprz. Piecz w piekarniku w 425 stopniach przez około 425 minut lub do miękkości warzyw, od czasu do czasu mieszając.