Warzywne Szaszłyki Paneer Lub Paneer Tikka

Warzywne Szaszłyki Paneer Lub Paneer Tikka

Składniki:

  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 8 kawałków paneera 1″ x 1″ ( można zastąpić tofu!)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pasty imbirowo-czosnkowej
  • Sól i czerwone chilli w proszku do smaku
  • 1/2 łyżeczki Chaat masala
  • 1/2 łyżeczki Jeera (kminku) w proszku
  • Drobno posiekana zielona papryczka chilli i 3 liście kolendry
  • Instrukcje:

    1. Paneer i wszystkie warzywa umyć i pokroić na kawałki 1″X 1″.
    2. Podgrzać oliwę z oliwek na patelni dodaj pastę czosnkową i przyprawy, lekko smaż przez 5-6 minut.
    3. Dodaj tę mieszankę do jogurtu w misce, delikatnie wymieszaj do konsystencji pasty.
    4. Teraz włóż wszystkie warzywa i wymieszaj je.
    5. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na co najmniej 45 min.
    6. Weź drewniany szpikulec i ułóż warzywa w kolejności – papryka, cebula, pomidor, paneer.
    7. Powtórz proces, aby zrobić więcej szaszłyków.
    8. Podgrzej oliwę a nieprzywierającą patelnię, powoli układaj wszystkie szaszłyki na patelni i smaż na średnim ogniu.
    9. Co minutę obracaj szaszłyki, aby upewnić się, że wszystkie 4 strony są ugotowane przez co najmniej 3 do 4 minut.
    10. Kiedy szaszłyki zaczną robić się jasnobrązowe i zaczną nabierać dymnego posmaku, zmniejsz ogień i wyjmij je na talerz.
    11. Posyp trochę chat masala, a szaszłyki będą gotowe na wynos, podawaj z chutneyem ze świeżej mięty/kolendry…!!!