Wasabi & Honey Glazurowany Łosoś

Wasabi & Honey Glazurowany Łosoś

Składniki:

  • 1 łyżeczka drobno posiekanego, obranego korzenia imbiru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
  • 3 łyżki mirinu (lub wermutu)
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 filety z łososia (6 uncji każdy)
  • 4 łyżeczki pasty wasabi
  • Instrukcja:

    1. W małym rondlu nad na średnim ogniu, wymieszać mirin, ocet, sos sojowy, miód, imbir i wasabi do smaku. (
    2. Dodaj wasabi stopniowo, degustując w miarę postępu.)Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż glazura lekko zgęstnieje, około 5 minut.
    3. Zdjąć z ognia.Nagrzać piekarnik do 425F.Lekko posmaruj żaroodporną patelnię oliwą z oliwek i podgrzej na średnim poziomie.Dopraw łososia odrobiną soli koszernej i świeżego pieprzu.Gdy olej będzie gorący i zacznie migotać dodać łososia skórą do góry. Smażyć bez poruszania przez 3-4 minuty. Odwróć łososia skórą do dołu.
    4. Posmaruj łososia częścią glazury, a następnie włóż patelnię z łososiem do piekarnika na około 4 minuty.Nałóż resztę sosu na łososia i podawaj na gorąco.