Składniki:
Instrukcja:
- W małym rondlu nad na średnim ogniu, wymieszać mirin, ocet, sos sojowy, miód, imbir i wasabi do smaku. (
- Dodaj wasabi stopniowo, degustując w miarę postępu.)Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż glazura lekko zgęstnieje, około 5 minut.
- Zdjąć z ognia.Nagrzać piekarnik do 425F.Lekko posmaruj żaroodporną patelnię oliwą z oliwek i podgrzej na średnim poziomie.Dopraw łososia odrobiną soli koszernej i świeżego pieprzu.Gdy olej będzie gorący i zacznie migotać dodać łososia skórą do góry. Smażyć bez poruszania przez 3-4 minuty. Odwróć łososia skórą do dołu.
- Posmaruj łososia częścią glazury, a następnie włóż patelnię z łososiem do piekarnika na około 4 minuty.Nałóż resztę sosu na łososia i podawaj na gorąco.