Wegańska Zupa Colcannon

Wegańska Zupa Colcannon

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia extra
  • 2 średnie pory, twarde zielone zewnętrzne liście usunięte, dobrze umyte (patrz wskazówka kuchenna) i pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 seler naciowy (z liśćmi), grubo posiekany
  • 3 duże ziemniaki rude, obrane i pokrojone w kostkę (ok. 2 szklanki)
  • ¼ główki kapusty włoskiej, grubo posiekanej (3 szklanki)
  • 1 główka jarmużu, łodygi i grubo posiekana (ok. 8 kubków)
  • 8 kubków Pieczony wywar warzywny lub bulion warzywny o niskiej zawartości sodu
  • 2 łyżeczki soli koszernej
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • Sok z 1 cytryny
  • Instrukcje:

    1. Podgrzewanie olej w dużym garnku ustawionym na średnim ogniu, aż zacznie się mienić.
    2. Dodaj pory, czosnek i seler i smaż, często mieszając, przez 3 do 4 minut, aż do brzegów są złote.
    3. Dodaj pasternak, ziemniaki, kapustę, jarmuż, bulion, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Zmniejsz ogień do średniego i przykryj.
    4. Doprowadź zupę do wrzenia; następnie zmniejsz ogień na małym ogniu. Gotuj przez do 35 minut, aż warzywa będą miękkie i miękkie.
    5. Dodaj sok z cytryny.
    6. Używając blendera zanurzeniowego (lub pracując partiami w blenderze), czyścić aż do uzyskania całkowitej gładkości.
    7. Podawać natychmiast lub przechowywać w hermetycznym pojemniku do 3 dni.
    8. 35