Wegański Sernik Czekoladowy z Masłem Orzechowym
Składniki:
1 łyżeczka płatków agaru
1/4 łyżeczki agawy
1/4 szklanki nektaru z agawy
1,5 szklanki surowych migdałów
1/2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki czystego kakao w proszku
3 łyżeczki czystego kakao w proszku
4 łyżki czystego proszku kakaowego
1/4 oleju kokosowego (roztopionego)
1/2 szklanki kremowego niesłodzonego masła orzechowego
1 /2 szklanki daktyli (ten sam rodzaj posiekanych w mące owsianej)
1,5 szklanki daktyli bez pestek (użyłem posiekanych daktyli, które zostały pokryte mąką owsianą z mojego lokalnego sklepu Sprouts)
1 blok bardzo twardego tofu (Proszę użyć organicznego tofu!)
1/4 szklanki syropu klonowego
1/2 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki mleka sojowego
3/4 szklanki mleka sojowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka water
Instrukcje:
- Dla skórki :W blenderze lub robocie kuchennym dodaj migdały, daktyle i kakao i dobrze zmiksuj. Powinien być drobnym proszkiem i powinien skleić się prawie w formie pasty.
- Dodaj do miski i wlej roztopiony olej kokosowy.Wciśnij do szklanego naczynia do ciasta. Dociśnij mocno, aż utworzy się skórka. Jeśli dociśniesz wystarczająco mocno, będzie się doskonale łączyć, gdy nadejdzie pora krojenia. Przykryj i włóż do zamrażarki, aby schłodzić podczas pracy nad nadzieniem. Jako dodatek: Zagotuj 1 szklankę wody i dodaj płatki agaru. Jeśli gotujesz ciągle mieszając przez 10 minuty, aż się rozpuści. Po rozpuszczeniu zmniejsz ogień i dodaj klon, masło orzechowe, czekoladę i agawę, mieszaj na małym ogniu, aż się połączą.
- Zdjąć z ognia i dodać mleko sojowe.