Wegańskie babeczki czekoladowe

Wegańskie babeczki czekoladowe

Składniki:

  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • kubek rzepaku olej
  • kubek kakao w proszku
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/8 szklanki mleka sojowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni i wyłóż muffinki patelnia z papierowymi lub foliowymi wyściółkami
    2. W dużej misce wymieszaj mleko sojowe i ocet i odstaw na kilka minut do zsiadania się.
    3. Dodaj cukier, olej i ekstrakt waniliowy do mieszanki mleka sojowego i ubijaj do uzyskania piany. W osobnej misce przesiej mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i sól.
    4. Dodaj w dwóch partiach do mokrych składników i ubijaj, aż nie pozostaną duże grudki.
    5. Wlej do wkładów, wypełniając trzy czwarte drogi.
    6. Piecz 18 do 18 minut lub do momentu, gdy wykałaczka umieszczona w środku wyjdzie czysta.
    7. Przenieś do stojaka chłodzącego i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.