Wegańskie ciasto czekoladowo-malinowe

Wegańskie ciasto czekoladowo-malinowe

Składniki:

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • kubek kakao w proszku
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 4 krople barwnika spożywczego (opcjonalnie)
  • 1 filiżanka mrożonej kawy
  • 1 pałeczka zmiękczonej, nietopionej margaryny Earth Balance
  • 1 szklanka sproszkowanej cukier
  • 1 szklanka mrożonych malin (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1/8 szklanki mleka sojowego
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka wanilii
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki białego octu
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 375.Na małej patelni o rozmiarze brownie (nie wymaga smarowania) dodaj wszystkie suche składniki.
    2. Wymieszaj wszystkie mokre składniki w osobnej misce z wyjątkiem octu.
    3. Dodaj mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj, aż wszystkie suche składniki się połączą.
    4. Dodaj mrożone maliny i wymieszaj.
    5. Wlej 2 łyżeczki octu, wymieszaj i od razu wstaw patelnię do piekarnika.
    6. B parzyć przez 25 25 min. Dokładnie schłodzić. W międzyczasie przygotować lukier: W misce dodać margarynę, cukier puder, mleko , i wanilię.
    7. Wymieszaj (mikserem) i w razie potrzeby dodaj więcej cukru pudru lub mleka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.Gdy uzyskasz odpowiednią konsystencję, dodaj barwnik spożywczy i wszystko wymieszaj razem.Gdy ciasto całkowicie wystygnie, posmaruj polewą.
    8. Włóż ciasto (lub babeczki) do lodówki na około godzinę przed podaniem.