Wegańskie nadziewane grzyby Portobello na Quinoa

Wegańskie nadziewane grzyby Portobello na Quinoa

Składniki:

  • Gotowana komosa ryżowa
  • 4 duże pieczarki portobello
  • 1 opakowanie twardego tofu (mrożonego i rozmrożonego)
  • 1/2 dużego pomidora (pokrojonego w kostkę)
  • 1 szklanka świeżego szpinaku
  • 1/4 dużej czerwonej cebuli (pokrojonej w kostkę)
  • 4 ząbki czosnku (mielonego)
  • 1 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 1/ 2 łyżki odżywczych drożdży
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Daiya vegan mozzarella „ser”
  • oliwa z oliwek
  • ocet balsamiczny
  • sól i pieprz
  • Instrukcja:

    1. Ugotuj komosę ryżową
    2. Po rozmrożeniu tofu odcedź i wyciśnij nadmiar wody.
    3. Wyszczotkuj pieczarki portobello i usuń szypułki.
    4. Zrób marynatę do pieczarek: 3 łyżki oliwy z oliwek, 3 łyżki balsamicznego vinaigrette, sól i pieprz (po prostu dodawaj stopniowo sól, aż marynata dobrze Ci smakuje).
    5. Rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek na patelni i dodaj jony, czosnek, oregano i bazylia. Po spoceniu cebuli dodaj tofu. Uwaga: rozbij tofu rękami i umieść je na patelni. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu przez około 15 do 15 minut.
    6. Dodaj drożdże odżywcze, szpinak, pomidor i sok z cytryny do tofu. Smaż jeszcze minutę i odstaw na bok.
    7. Zanurz grzyby w marynacie i umieść na blasze do pieczenia (górą do dołu).
    8. Nadziewaj grzyby tofu i warzywa.
    9. Dopełnij wegańskim serem.
    10. Rozgrzej piekarnik 370 stopni.
    11. Piecz nadziewane grzyby przez 15 do 20 minut.
    12. Podaj z komosą ryżową.