Wegetariańskie Jajka Szkockie

Wegetariańskie Jajka Szkockie

Składniki:

  • 4 garście świeżej bułki tartej
  • 1 łyżka deserowa drobno posiekany świeży szczypiorek
  • 5 średnich jajek
  • 1 łyżka deserowa drobno posiekana świeża pietruszka płaskolistna
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • olej roślinny do smażenia
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 325F/170C.
    2. Umieść 4 jajka na patelni i przykryj całkowicie zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 4 minuty. Ostudź w zimnej wodzie przed obieranie.
    3. Ubij pozostałe jajko.
    4. Połącz posiekane zioła z bułką tartą i dopraw. Każde ugotowane jajko delikatnie obtocz w mące, następnie masę jajeczną, a następnie bułkę tartą .
    5. Nalej oliwę na patelnię na głębokość 2 cali/5 cm i podgrzej.Smaż jajka na złoty kolor, od czasu do czasu obracając, aby się nie przypaliły – około 2-3 minut.
    6. Wyjąć jajka łyżką cedzakową i włożyć do piekarnika w naczyniu żaroodpornym na około 3-4 minuty.