Wietnamczyk Banh Mi

Wietnamczyk Banh Mi

Składniki:

  • 6 bułek
  • 1 funt schabowego, łopatki lub schabu. Cienko pokrojone
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sezamu olej
  • majonez
  • gałązki kolendry
  • marynowana marchewka i daikon
  • pasztet
  • ogórek
  • jalapeno
  • Instrukcje:

    1. Wymieszaj wszystkie składniki marynaty (z wyjątkiem wieprzowiny) w plastikowej torebce.
    2. Poczekaj, aż wszystkie składniki rozpuszczą się w oleju, a następnie dodaj plastry wieprzowiny.
    3. Pozostaw wieprzowinę w marynacie przez co najmniej 1 godzinę.
    4. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, ułóż plastry wieprzowiny, jedna warstwa na raz. Gdy jedna strona jest upieczona, przewróć ją na drugą, aby dokończyć smażenie.
    5. Pozostaw mięso na 10 minuty, a następnie pokrój w paski
    6. Złóż wieprzowinę w swojej kanapce