Wilgotna Cukinia Ananasowa Grasica

Wilgotna Cukinia Ananasowa Grasica

Składniki:

  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 puszka (8 uncji) pokruszonego ananasa, odsączonego
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka posiekanych daktyli
  • 3 jajka
  • 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (lub może zastąpić rodzynki )
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki cukru (użyłem częściowo brązowego i częściowo białego cukru pudru)
  • 3 szklanki mąki (użyłam częściowo białej pełnoziarnistej i częściowo 2 łyżeczek sody oczyszczonej
  • 2 szklanki posiekanej cukinii
  • Instrukcja:

    1. Ubij jajka, olej, cukier i wanilię razem do uzyskania kremowej konsystencji
    2. Przesiej razem suche składniki
    3. Dodaj po trzech do płynu, dobrze mieszając pomiędzy każdym dodawaniem
    4. Złożyć orzechy i daktyle
    5. Wlać do 2 wysmarowanych bochenków chleba
    6. Piec w nagrzanym piekarniku w 350 stopniach przez około 1 godzina
    7. W przypadku korzystania z formy do słodkiego chleba 5×15 należy sprawdzić ją po około 50 minutach. za pomocą tradycyjne formy do pieczenia chleba, chleb będzie wyższy i będzie potrzebował nieco więcej czasu na pieczenie. Dlatego obniż temperaturę piekarnika do około 325 stopni i piecz trochę dłużej. Chleb jest gotowy, gdy jest zaschnięty, a nóż lub wykałaczka włożony do środka wychodzi czysty
    8. Schładzaj na ruszcie przez 15 minuty
    9. Następnie wyjmij chleb z patelni i zakończ chłodzenie na ruszcie