Wilgotne i Delikatne Ciasto Cytrynowe

Wilgotne i Delikatne Ciasto Cytrynowe

Składniki:

  • 300 g masła w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 6 jajek
  • 2 cytryny
  • 250 g wszystkie mąka spożywcza
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250g cukru pudru
  • posypki
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopnie Celsjusza / 360 stopnie Fahrenheita. Wyłożyć blachę do pieczenia (30 x 20 cm/ 15 x 15 cala) papierem do pieczenia.
    2. Umieść miękkie masło o temperaturze pokojowej w misce stojaka miksuj i ubijaj na średnich obrotach, aż będzie jasna i puszysta. Stopniowo dodawać cukier i ubijać przez kilka minut.
    3. Dodawaj jajka jednorazowo bardzo dobrze mieszając przed dodaniem następnego jajka. W międzyczasie kilkakrotnie zeskrob dno i boki miski.
    4. Dodaj skórkę z 1 cytryny i 2 łyżki soku z cytryny.
    5. Wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia i sito nad masłem z jajkiem. Dokładnie wymieszać.
    6. Wlać ciasto na przygotowaną blachę i piec około 20 minut. Ciasto powinno pozostać jasne i nadal lekko wilgotne w środku. Aby uzyskać glazurę, wymieszaj cukier puder z wystarczającą ilością soku z cytryny, aby uzyskać pastę do smarowania.
    7. Rozłóż to na gorącym ciastku, pracując szybko i rozprowadź równomiernie na szczycie.