Wiśnia Clafouti

Wiśnia Clafouti

Składniki:

  • 1/4 c mąki uniwersalnej
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 1 c świeżych wiśni bez pestek (lub bez pestek, jeśli wolisz)
  • 1/2 łyżki brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko jaja
  • Cukier puder
  • szczypta soli
  • 1 łyżka posiekanych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 łyżeczki ekstrakt waniliowy
  • 1/2 c mleka pełnego
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 350 stopni. Posmaruj masłem średniej wielkości zapiekankę lub patelnię i wrzuć migdały i wiśnie.
    2. Ubij jajka, cukier i brązowy cukier, sól i mąkę; Wymieszaj razem. Powoli ubijaj aromat mleka, migdałów i wanilii, aż uzyskasz gładkie ciasto przypominające budyń i wlej wiśnie do naczynia do pieczenia.
    3. Piecz przez min do godziny, aż Clafoutis lekko się zarumieni (możesz przetestować wysmażenie wykałaczką pośrodku, jeśli wyjdzie czysty).
    4. Ochłodź do temperatury pokojowej, a następnie odkurz z cukrem pudrem i pokroić w kliny (lub prostokątne plastry, jeśli są wypiekane w kwadratowym lub prostokątnym naczyniu do pieczenia).
    5. Podawać ze świeżo ubitą śmietaną lub lodami waniliowymi.