Włoskie Ciasteczka Figowe

Włoskie Ciasteczka Figowe

Składniki:

  • 1/4 szklanki migdałów
  • 3 łyżki konfitury z moreli
  • 6 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 1 funt masła lub margaryny
  • 12 oz suszonych fig
  • 2 jajka
  • 5 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżka mleka lub wody
  • 2 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 /2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki wanilii
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • Instrukcja:

    1. Do robota kuchennego dodaj mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól. Pulsuj, aż dobrze się połączą. Za pomocą gumowej szpatułki zeskrob boki, aby mieć pewność, że wszystko jest gotowe.
    2. Dodaj masło i mieszaj, aż masło będzie przypominało małą kruszonkę w suchych składnikach. W małej misce wymieszaj jajka, wodę i wanilię.
    3. Dodaj do robota kuchennego i mieszaj, aż w większości się połączą.Lekko mąką mąką i wywróć ciasto. Ciasto wyrabiać ręcznie, aż wszystko się połączy. To jest miejsce, w którym możesz potrzebować posypać dodatkową mąką po drodze. Uformuj ciasto w kulę i odstaw na kilka minut. Gdy ciasto odpoczywa, możesz iść dalej i zrobić nadzienie. Do czystego robota kuchennego dodaj migdały i figi. Pulsuj, aż zostanie grubo posiekany.
    4. Dodaj konfitury morelowe i sok pomarańczowy i mieszaj, aż będą drobno posiekane. Będzie przypominał gęsty dżem figowy.Wróć do ciasta.
    5. Pokrój kulkę ciasta na 6-8 kawałków.
    6. Rozwałkuj każdy kawałek na mniejszą kulkę lekko dociskaj jedną małą kulkę na raz na posypanej mąką powierzchni. Za pomocą wałka do ciasta rozwałkuj ciasto w pasek o szerokości około 1- 1 1/2 cala i grubości 1/4 cala. Środek wyłóż odrobiną nadzienia. Złóż obie strony ciasta na nadzienie i delikatnie dociśnij ciasto, aby je uszczelnić. Delikatnie uformuj gładki bal.
    7. Pokrój na ciasteczka wielkości kęsa.Rozgrzej piekarnik do 350 stopni.Powtórz z całym ciastem.
    8. Ułóż ciasteczka na blasze wyłożonej pergaminem. Nie rosną, więc możesz umieścić je blisko siebie.
    9. Piecz przez 14 min lub aż po prostu lekko się złoci. Całkowicie ostudź. Aby uzyskać glazurę, wymieszaj cukier puder, mleko i ekstrakt waniliowy w małej misce. Gdy ciasteczka ostygną, połóż je wszystkie na dużej blasze tak, aby ciasteczka się stykały. Pracuj na małych odcinkach, ponieważ glazura szybko wysycha, skrop glazurę na każdym ciastku i posyp tymi zabawnymi nonpareils. Włóż do lodówki na minuty, aby całkowicie stwardniały.{Jeśli robisz to z wyprzedzeniem, gdy mżawka stwardnieje, możesz włożyć do torby zamrażarki, aby zamrozić.
    10. Usuń poranek, w którym chcesz je podać}
    11. 350