Wołowina Chata

Wołowina Chata

Składniki:

  • 1 funt chudej mielonej wołowiny (lub zastąp mielonym indykiem)
  • 1/2 szklanki żółtej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szklanki selera pokrojonego w kostkę
  • 1 łyżka czosnku, posiekanego
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka Olej roślinny
  • 1 szklanka mrożonych warzyw (groszek, kukurydza, marchew
  • 1 szklanka sosu wołowego
  • 3 szklanki puree ziemniaczanego
  • 3 łyżki parmezanu, drobno startego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 375 stopni.
    2. W dużym patelnia, rozgrzej olej.
    3. Dodaj cebulę, seler i czosnek i smaż przez około 5-6 minut, aż będą przezroczyste, ale nie przyrumienione.
    4. Usuń do czystego naczynia. Na tej samej patelni dodaj mieloną wołowinę i smaż, aż się zrumieni.Użyj dużej łyżki, usuń nadmiar tłuszczu/tłuszczu.
    5. Dodaj cebulę, seler i mieszankę czosnku z powrotem na patelnię i dobrze wymieszaj .
    6. Dodaj sos worcestershire, tymianek i gotuj przez dodatkową minutę.
    7. Dodaj mrożone warzywa i sos i gotuj jeszcze przez 2-3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
    8. Przykryj duże naczynie żaroodporne sprayem do gotowania.
    9. Wlej mieszankę mielonej wołowiny/warzyw do naczynia i równomiernie rozprowadź. Nałóż tłuczone ziemniaki na wierzch i ostrożnie rozprowadź, aby uzyskać równą warstwę.
    10. Posyp na wierzch parmezanem i umieść danie w nagrzanym piekarniku.
    11. Piecz przez 25-25 minut. Włącz piekarnik i zrumień wierzch ciasta pasterskiego na złoty kolor.
    12. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 525 minuty przed podaniem. Cieszyć się!