Wołowina mongolska

Wołowina mongolska

Składniki:

  • 4 szklanki oleju z orzeszków ziemnych
  • 15 Zielone cebulki
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 1 funt stek z flaków lub polędwicy wołowej
  • łyżka stołowa Mąka z kasztanów wodnych
  • 2 Białka jaj
  • 1 Szczypta soli
  • 1 łyżka pasty ze skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka pasty chili z czosnkiem
  • kubek wywaru z kurczaka
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 Szczypta cukru
  • łyżka stołowa Sherry suchej
  • Instrukcje:

    1. Pokrój wierzch zielonej cebuli na kawałki o długości 2 cali.
    2. Połącz składniki sosu w małej misce i dokładnie wymieszaj.
    3. Pokrój stek w poprzek ziarna na cienkie plasterki o głębokości około 1/2 cala i długości 2 cala. W misce wystarczająco dużej, aby pomieścić mięso, połącz białka, sól i mąkę kasztanową. Ubijaj pałeczkami do pienisty.
    4. Dodaj stek i obtocz palcami każdy plaster. Smażenie w głębokim tłuszczu: W woku rozgrzej olej na umiarkowanie gorący. Gdy będzie gotowy, kawałek panierowanego mięsa natychmiast wypłynie na powierzchnię. 2
    5. Dodaj wołowinę za jednym razem i wrzuć z sosem do końca l wołowina jest gorąca i powlekana. Wypchnij wołowinę z sosu, zanurz w paście ze skrobi kukurydzianej, aby lekko zgęstnieć.
    6. Dodaj wołowinę za jednym razem i wymieszaj z sosem, aż wołowina będzie gorąca i pokryta. Wyciśnij wołowinę z sosu, nałóż na nią pastę ze skrobi kukurydzianej, aby lekko zgęstnieć.
    7. Połącz ponownie.
    8. Podawaj natychmiast.
    9. Podaj 4 –
    10. 15