Wontony Smażone Warzywami

Wontony Smażone Warzywami

Składniki:

  • 1 szalotka, mielona
  • ¼ szklanki mielonego jicamy
  • ¼ szklanki mielonej marchewki
  • ¼ szklanki mielonego selera
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 3 ząbki mielonego czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu ostrygowego
  • ½ łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka wina ryżowego
  • 2 łyżki bulionu drobiowego
  • 16- owijki wonton
  • olej rzepakowy, do smażenia
  • szczypta cynamonu
  • sos słodko-kwaśny, do podania
  • Instrukcja:

    1. Ułóż szalotki, jicamę, marchew, seler, imbir i czosnek w średniej wielkości misce.
    2. W małej misce, ubij sos sojowy, sos ostrygowy, miód, wino ryżowe i bulion z kurczaka.
    3. Wlej płyny na warzywa.
    4. Odstaw mieszaninę na co najmniej 30 minut.
    5. Weź opakowanie wonton i umieść w dłoni.
    6. Umieść łyżkę mieszanki w środek.
    7. Zmocz wodę wokół dwóch sąsiednich boków wr apper, następnie unieś dwa pozostałe boki opakowania, aby uformować trójkąt.
    8. Umieść olej rzepakowy w małym garnku i podgrzej do 30-350 stopni.
    9. Smaż 4-5 wontonów na raz na złoty kolor, około 5-8 minut.
    10. Ułóż na ręcznikach papierowych i następnie usmaż kolejną porcję.
    11. Wontony posyp cynamonem, a następnie podawaj z sosem słodko-kwaśnym.