Składniki:
)
Instrukcja:
- W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju na średnim ogniu.
- Dodaj kardamon, cynamon, liść laurowy, anyż i szafran. Mieszaj, aby uwolnić smaki i dodaj cebulę.
- Smaż 2-3 minuty, następnie dodaj imbir i czosnek i podsmaż jeszcze 2 minuty.
- Dodaj kurczaka do garnka. Sól obficie i gotuj przez 1-2 minuty.
- Następnie dodaj ryż i wymieszaj, aby obtoczyć go w oleju.
- Dodaj wywar i zagotuj. Po ugotowaniu wlej sułtanki na wierzch, przykryj i zmniejsz ogień.
- Ugotuj ryż na parze przez 15 minuty. Następnie zdejmij z ognia. Wymieszaj posiekane morele i orzechy i ponownie przykryj.
- Pozwól puloa siedzieć przez kolejne 5 minut pod przykryciem.
- Podawaj z kolendrą posypaną na wierzchu!
- Służy 4.