Yakhni Puloa

Yakhni Puloa

Składniki:

  • 1 funt piersi z kurczaka lub jagnięciny, pokrojonych na małe kawałki
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 1 szklanka bulionu (kurczak lub wołowina)
  • 4 zielone strąki kardamonu
  • 10 całe ziarna pieprzu
  • 1 laska cynamonu
  • 1 liść laurowy
  • 1 anyż gwiazdkowaty
  • 1 szczypta szafranu
  • 2 łyżki świeżego startego imbiru
  • )

  • 2 ząbki czosnku posiekanego
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę cebuli
  • kubek sułtanek (złote rodzynki)
  • kubek posiekanych suszonych morela
  • 1/2 szklanki migdałów lub orzechów nerkowca
  • Sól
  • Posiekana kolendra do przybrania
  • Instrukcja:

    1. W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju na średnim ogniu.
    2. Dodaj kardamon, cynamon, liść laurowy, anyż i szafran. Mieszaj, aby uwolnić smaki i dodaj cebulę.
    3. Smaż 2-3 minuty, następnie dodaj imbir i czosnek i podsmaż jeszcze 2 minuty.
    4. Dodaj kurczaka do garnka. Sól obficie i gotuj przez 1-2 minuty.
    5. Następnie dodaj ryż i wymieszaj, aby obtoczyć go w oleju.
    6. Dodaj wywar i zagotuj. Po ugotowaniu wlej sułtanki na wierzch, przykryj i zmniejsz ogień.
    7. Ugotuj ryż na parze przez 15 minuty. Następnie zdejmij z ognia. Wymieszaj posiekane morele i orzechy i ponownie przykryj.
    8. Pozwól puloa siedzieć przez kolejne 5 minut pod przykryciem.
    9. Podawaj z kolendrą posypaną na wierzchu!
    10. Służy 4.