za Pieczony Ziemniak (puszysty za każdym razem, gdy używamy tego triku)

za Pieczony Ziemniak (puszysty za każdym razem, gdy używamy tego triku)

Puchaty pieczony ziemniak to jeden z tych komfortowych pokarmów, które zawsze można dostosować do aktualnego nastroju.

Puszyste pieczone ziemniaki (zdjęcie: Erich Boenzli)
Skocz do:
  • 🥔 Jaki ziemniak i jak to przygotować?

    🔪 Przygotowanie

  • ⏲️ Jak zrobić najlepszego pieczonego ziemniaka Russet and sweet potatoes.
  • 🕜 Jak długo to gotować
  • 🍴 Jak zrobić super puszysty pieczony ziemniak
  • 🧈 Polewy z pieczonych ziemniaków – Jaki jest twój ulubiony dodatek? (a powiem ci moje)
  • 📝 Przepis
  • Czujesz się ostry? Dodaj trochę gorącej salsy. Czujesz się z klasą? Posyp masłem, śmietaną, szczypiorkiem i solą. Masz ochotę na przygodę? Czytaj dalej, a ujawnię mój nowy ulubiony dodatek.

    Rdza i słodkie ziemniaki (fot. Erich Boenzli)

    🥔 Jaki ziemniak i jak go przygotować?

    Russet Potatoes (alias Idaho lub pieczenie ziemniaków), to moje ulubione rzeczy. Właściwie, to trochę tak, jakby wszyscy byli śmierdzący. McDonald's używa ich również do swoich frytek. Mają odpowiednią ilość skrobi, skórkę, która staje się pięknie chrupiąca po natłuszczeniu, są prawie zawsze dostępne i są przyjazne dla budżetu.

    Potatoes scrubbed clean. Wskazówka: Bez względu na to, jakie ziemniaki kupujesz, nie myj ich dopiero tuż przed użyciem. Wcześniejsze ich umycie (szorowanie) pozbawi je naturalnej ochrony (w tym brudu) przed pleśnieniem. Może również pozostawiać wilgoć w „oczach”, co może prowadzić do zapachu pleśni. A mycie ich tylko zimną wodą jest w porządku. Carving the X.

    Wyszoruj tuż przed użyciem i osusz (fot. Erich Boenzli)

    Carving the X.🔪 Przygotowanie

    Gdy będziesz gotowy do pieczenia, umyj ziemniaki i połóż je na czystym ręczniku kuchennym do wyschnięcia.

    W naszym domu jemy skórę. Więc chcemy chrupiącą skórkę. Poniższe instrukcje sprawią, że skórka ziemniaka będzie super chrupiąca. Myślę, że jeśli nie lubisz chrupiących skórek z ziemniaków, możesz pominąć resztę tego akapitu.

    Carving the X.
    Rzeźba X (Fot. Erich Boenzli)

    Najpierw szturchnij ziemniaka widelcem, ok. 5 razy dookoła. Powodem tego jest zapobieganie gromadzeniu się zbyt dużej ilości pary i pękaniu.

    Na wierzchu ziemniaka , ostrym nożem wytnij na nim X o głębokości ½”. Uniemożliwia to również spud Carving the X.BUM i jest częścią sztuczki z puchem.

    Wcieranie oliwy z oliwek (fot. Erich Boenzli)

    Następnie wlej trochę oliwy z oliwek dłonie i pocieraj ziemniaki. Możesz także użyć pędzla do ciasta (lub farby), ale jest coś satysfakcjonującego w pocieraniu szpuli rękami.

    Wskazówka: Potatoes scrubbed clean.Jeśli masz szczęście, że masz pod ręką tłuszcz z kaczki, używaj go zamiast oliwy z oliwek…

    Na koniec posyp koszerną solą morską (fot. Erich Boenzli)

    Wreszcie, Całość posyp trochę koszerną solą morską. Ziemniaki uwielbiają sól.

    Wskazówka: Nacieranie skórki ziemniaka olejem i posypywanie solą pomoże stworzyć chrupiącą, pyszną skórkę.

    Baked potato.⏲️ Jak zrobić najlepszego pieczonego ziemniaka

    Dla nas dwojga zwykle używamy tostera.

    Ułóż folię aluminiową na ruszcie piekarnika i rozgrzej do około 480°F (jeśli używasz funkcji konwencyjnej, przeczytałem, że temperatura powinna być ustawiona na 25°F niższa, ale nie próbowałem tego, więc nie wiem, czy to działa w ten sposób).

    Nie wierzę, że małe pokrętło temperatury na tosterze jest tak dokładne, jak cyfrowa nastawa temperatury na naszym zwykły piekarnik. Innymi słowy, temperatura pieca do pieczenia ziemniaków i czasy mogą się różnić, aby uzyskać doskonały pieczony ziemniak . Ale powiedziałem

    różne i nie martwić sięRubbing on olive oil.. Gotowanie to z pewnością nauka, ale to także sztuka.

    Więc podczas gdy nauka robi swoje z ciepłem, skrobią, skórą, olejem, solą i tak dalej, widelec powie ty, gdy nauka jest skończona, a twój artyzm przejmuje kontrolę.

    Finish fluffing with a small fork.

    Nauka mówi gotowe, a widelec mówi gotowe 🤓 (Zdjęcie: Erich Boenzli)

    Massaging the spud.🕜 Jak długo to gotować

    Później 30 minut, przekręć je. Później 50 minut, wbij widelec w najgrubszą część ziemniaka. Jeśli nie ma oporu, nauka wykonała swoje zadanie i ziemniak jest gotowy do pieczenia. Jeśli jest opór, zostaw go tam i sprawdź ponownie za dziesięć minut. I tak dalej. Nie martw się, nie przesadzisz.

    Wskazówka: Potatoes scrubbed clean.Jeśli chcesz trzymać się nauki, aby dowiedzieć się, kiedy ziemniak jest gotowy: wbij termometr spożywczy w najgrubszą część ziemniaka; kiedy czyta 64℉, gotowe.

    Ostrożnie wyjmij bardzo gorącego ziemniaka i odstaw na kilka minut.

    Finish fluffing with a small fork.

    Masowanie łobuza (Fot. Erich Boenzli)

    🍴 Jak zrobić super puszysty pieczony ziemniak

    W ten sam sposób, w jaki zrobiliśmy skórkę chrupiącą – rękami. Gdy ziemniak ostygnie na tyle, aby można go było dotykać (lub użyj ręcznika kuchennego, jeśli twoje ręce są wrażliwe na ciepło), zacznij masować ziemniaka. Delikatnie naciśnij ze wszystkich stron i powtarzaj przez około minutę, aż poczujesz, że wnętrze ziemniaka zacznie się rozluźniać. Sweet potato with sour cream and chives.

    Zakończ puchnięcie małym widelcem (fot. Erich Boenzli)

    Pamiętasz przecięcie X na wierzchu ziemniaka? Masując ziemniaka, ten X ładnie się otworzy, pozwalając parze na ucieczkę i dając miejsce dla świeżo puszystego ziemniaka. Kiedy skończysz masować, użyj małego widelca i jeszcze bardziej zamieszaj wnętrze ziemniaków. Dowiesz się, kiedy skończysz.

    I tak sprawić, by pieczony ziemniak był super puszysty. Za każdym razem.

    Notatka: Próbowałam tego samego przepisu na pieczonego słodkiego ziemniaka i rezultaty też były fantastyczne.

    Doskonale pasuje również do słodkich ziemniaków (fot. Erich Boenzli)

    🧈 Polewy z pieczonych ziemniaków – Jaki jest Twój ulubiony dodatek? (a powiem ci moje)

    Chyba to dlatego, że moja ulubione lody to zwykła wanilia, moją ulubioną polewą z pieczonych ziemniaków jest masło, łuszcząca się sól morskaPotatoes scrubbed clean.,Carving the X. i świeżo krakingową paprykę.

    Kiedy mój szczypiorek zacznie rosnąć w ogrodzie ziołowym, przestawię się na kwaśną śmietanę, sól i tony posiekanego szczypiorku.

    Mój ulubiony dodatek: masło anchois

      Ostatnio mam trochę więcej przygód. Miałem otwarty słoik filetów anchois w lodówce i miałem ochotę zrobić masło złożone (dowiedz się, jak zrobić masło złożone). Using mortar and pestle to make compound butter.Wykonywanie masła złożonego (fot. Erich Boenzli)

    Sardele to jeden z tych obowiązkowych artykułów w spiżarni. Nawet jeśli ich nie lubisz. Bez obaw, nie jesz ich prosto ze słoika. Sardele najlepiej nadają się do dodania głębi i umami do potrawy. Fluffy baked potato on a plate, with salt, butter, and chives.

    Lubię używać mojego moździerza i tłuczka do tego masła złożonego (fot. Erich Boenzli)

    W połączeniu z masłem, posiekanym czosnkiem, papryką i sokiem z cytryny to złożone masło, którym będziesz chciał położyć wszystko, łącznie z pieczonym ziemniakiem!

    Puszyste pieczone ziemniaki (zdjęcie: Erich Boenzli)

    Uwielbiasz pyszne przepisy? Sprawdź teraz kilka innych naszych przepisów:

      Masło Ziołowe Czosnkowe

    • Przepis na chrupiące maślane placki ziemniaczane
      • Super łatwe gotowanie krewetek w arkuszu

      • Podstawy do kuchni

      I naucz się uprawiać ziemniaki w przydomowym ogrodzie dzięki samouczkom wideo!

      Super łatwy przewodnik po uprawie ziemniaków

      Jak i kiedy zbierać ziemniaki

      Czy zrobiłeś ten przepis na pieczone ziemniaki? Jakich dodatków użyłeś? Daj nam znać w komentarzach poniżej!

      📝 Przepis

      Jak zrobić puszyste pieczone ziemniaki

      A puszysty pieczony ziemniak to jeden z tych komfortowych pokarmów, które zawsze można dostosować do aktualnego nastroju. Czujesz się pikantnie? Dodaj trochę gorącej salsy. Czujesz się z klasą? Posyp masłem, śmietaną, szczypiorkiem i solą. Masz ochotę na przygodę? Czytaj dalej, a ujawnię mój nowy ulubiony dodatek.

      Czas przygotowania 5 min

      Czas gotowania 64 min

      Całkowity czas 1 godz

    • Składniki
    • Składniki pieczonych ziemniaków

    • Recipe for a baked potato - Fluffy Baked Potato (Photo by Erich Boenzli)
    • Dwa 11 uncji Rdzawe ziemniaki
    • 1 łyżeczka koszerna sól morska
    • 1 łyżka stołowa oliwa z oliwek

    • Składniki masła anchois
    • Recipe for a baked potato - Fluffy Baked Potato (Photo by Erich Boenzli)
    • 8 łyżki (1 laska) masło, w temperaturze pokojowej
    • 3
      filety z sardeli
    • 3 goździki czosnek, drobno posiekany
    • ½ łyżeczka papryka
    • 1 czajniczka na sok z cytryny
    • Sól dla smaku
    • Instrukcje

      Przygotowanie pieczonych ziemniaków

    • Recipe for a baked potato - Fluffy Baked Potato (Photo by Erich Boenzli)
    • Stojak do gotowania na linii z folią aluminiową

      Rozgrzej piekarnik tostera do 425℉

    • Wyszoruj ziemniaki do czysta i osusz

    • Widelcem nakłuwaj ziemniaki ze wszystkich stron, łącznie około 5 razy

    • Wytnij nożem X na górze o głębokości około ½ cala

    • Wlej oliwę z oliwek do dłoni i natrzyj ziemniaki

    • Posyp koszerną solą morską całe skórki ziemniaków

    • Piec dla 30 minut, odwrócić, a następnie piec przez kolejny 30 minuty

    • Wbij widelec w najgrubszą część ziemniaka. Kończą się, gdy nie ma oporu. Jeśli jest opór, zostaw go tam i sprawdź ponownie za dziesięć minut. I tak dalej. Nie martw się, nie przesadzisz.

    • Ochłodź się przez kilka minut

    • Delikatnie masuj ziemniaka rękoma, aby się puszył wnętrze. Delikatnie naciśnij ze wszystkich stron i powtarzaj przez około minutę, aż poczujesz, że wnętrze ziemniaka zacznie się rozluźniać.

    • Użyj małego widelca, aby zakończyć puchnięcie wnętrza

    • Podawać z ulubionymi dodatkami

    • Przygotowanie masła anchois

    • Recipe for a baked potato - Fluffy Baked Potato (Photo by Erich Boenzli)
    • Rozetrzeć zmiękczone masło w misce widelcem

    • Dodaj filety anchois, czosnek, paprykę i sok z cytryny i wymieszaj widelcem z masłem

    • Spróbuj i dodaj soli w razie potrzeby

    • Nałóż masło na kawałek folii lub park papier ręczny

    • Zwiń w kłodę i przekręć końce

    • Chłodź co najmniej 2 godziny w lodówce (lub kilka minut w zamrażarce)

    • Uwaga: Jeśli masz moździerz i tłuczek, a następnie użyj go do zrobienia tego masła

    • Russet and sweet potatoes.

      NotatkiMaking the compound butter.

      • Mycie ziemniaków: Niezależnie jakie kupujesz ziemniaki, nie myj ich do momentu tuż przed użyciem. Wcześniejsze ich umycie (szorowanie) pozbawi je naturalnej ochrony (w tym brudu) przed pleśnieniem. Może również pozostawiać wilgoć w „oczach”, co może prowadzić do zapachu pleśni. A mycie ich tylko zimną wodą jest w porządku.

    • Chrupiąca skórka ziemniaka: Nacieranie skórki ziemniaka olejem i posypaniem solą pomagają stworzyć chrupiącą, pyszną skórkę. Jeśli masz szczęście i masz pod ręką tłuszcz z kaczki, użyj go zamiast oliwy z oliwek.
    • Pieczenie: Jeśli chcesz trzymać się nauki, aby dowiedzieć się, kiedy ziemniak jest gotowy: wbij termometr spożywczy w najgrubszą część ziemniaka; kiedy czyta 64℉, gotowe.
      • Słodkie ziemniaki: Wypróbowałam ten sam przepis na pieczonego słodkiego ziemniaka i wyniki też były fantastyczne.Russet and sweet potatoes.

    • Kalorie: 300kcal | Węglowodany: 2g | Białko: 2g | Tłuszcz: 55g | Sód: 480mg | Potas: 53mg | Włókno: 1g | Cukier: 1g | Witamina A: 1442J.M. | Witamina C: 4mg | Wapń: 32mg

      Treść i zdjęcia są chronione prawami autorskimi. Dzielenie się tym przepisem jest zarówno zachęcane, jak i doceniane. Kopiowanie i/lub wklejanie pełnych przepisów w mediach społecznościowych jest surowo zabronione.Rubbing on olive oil.