za Pieczony Ziemniak (puszysty za każdym razem, gdy używamy tego triku)
Puchaty pieczony ziemniak to jeden z tych komfortowych pokarmów, które zawsze można dostosować do aktualnego nastroju.
Puszyste pieczone ziemniaki (zdjęcie: Erich Boenzli)Skocz do:
🥔 Jaki ziemniak i jak to przygotować?
🔪 Przygotowanie
⏲️ Jak zrobić najlepszego pieczonego ziemniaka
🕜 Jak długo to gotować
🍴 Jak zrobić super puszysty pieczony ziemniak
🧈 Polewy z pieczonych ziemniaków – Jaki jest twój ulubiony dodatek? (a powiem ci moje)
📝 Przepis
Czujesz się ostry? Dodaj trochę gorącej salsy. Czujesz się z klasą? Posyp masłem, śmietaną, szczypiorkiem i solą. Masz ochotę na przygodę? Czytaj dalej, a ujawnię mój nowy ulubiony dodatek.
Rdza i słodkie ziemniaki (fot. Erich Boenzli)
🥔 Jaki ziemniak i jak go przygotować?
Russet Potatoes (alias Idaho lub pieczenie ziemniaków), to moje ulubione rzeczy. Właściwie, to trochę tak, jakby wszyscy byli śmierdzący. McDonald's używa ich również do swoich frytek. Mają odpowiednią ilość skrobi, skórkę, która staje się pięknie chrupiąca po natłuszczeniu, są prawie zawsze dostępne i są przyjazne dla budżetu.
⭐ Wskazówka: Bez względu na to, jakie ziemniaki kupujesz, nie myj ich dopiero tuż przed użyciem. Wcześniejsze ich umycie (szorowanie) pozbawi je naturalnej ochrony (w tym brudu) przed pleśnieniem. Może również pozostawiać wilgoć w „oczach”, co może prowadzić do zapachu pleśni. A mycie ich tylko zimną wodą jest w porządku. Wyszoruj tuż przed użyciem i osusz (fot. Erich Boenzli)
🔪 Przygotowanie
Gdy będziesz gotowy do pieczenia, umyj ziemniaki i połóż je na czystym ręczniku kuchennym do wyschnięcia.
W naszym domu jemy skórę. Więc chcemy chrupiącą skórkę. Poniższe instrukcje sprawią, że skórka ziemniaka będzie super chrupiąca. Myślę, że jeśli nie lubisz chrupiących skórek z ziemniaków, możesz pominąć resztę tego akapitu.
Rzeźba X (Fot. Erich Boenzli)
Najpierw szturchnij ziemniaka widelcem, ok. 5 razy dookoła. Powodem tego jest zapobieganie gromadzeniu się zbyt dużej ilości pary i pękaniu.
Na wierzchu ziemniaka , ostrym nożem wytnij na nim X o głębokości ½”. Uniemożliwia to również spud BUM i jest częścią sztuczki z puchem.
Wcieranie oliwy z oliwek (fot. Erich Boenzli)
Następnie wlej trochę oliwy z oliwek dłonie i pocieraj ziemniaki. Możesz także użyć pędzla do ciasta (lub farby), ale jest coś satysfakcjonującego w pocieraniu szpuli rękami.
⭐Wskazówka: Jeśli masz szczęście, że masz pod ręką tłuszcz z kaczki, używaj go zamiast oliwy z oliwek…
Na koniec posyp koszerną solą morską (fot. Erich Boenzli)
Ułóż folię aluminiową na ruszcie piekarnika i rozgrzej do około 480°F (jeśli używasz funkcji konwencyjnej, przeczytałem, że temperatura powinna być ustawiona na 25°F niższa, ale nie próbowałem tego, więc nie wiem, czy to działa w ten sposób).
Nie wierzę, że małe pokrętło temperatury na tosterze jest tak dokładne, jak cyfrowa nastawa temperatury na naszym zwykły piekarnik. Innymi słowy, temperatura pieca do pieczenia ziemniaków i czasy mogą się różnić, aby uzyskać doskonały pieczony ziemniak . Ale powiedziałem
różne i nie martwić się. Gotowanie to z pewnością nauka, ale to także sztuka.
Więc podczas gdy nauka robi swoje z ciepłem, skrobią, skórą, olejem, solą i tak dalej, widelec powie ty, gdy nauka jest skończona, a twój artyzm przejmuje kontrolę.
Nauka mówi gotowe, a widelec mówi gotowe 🤓 (Zdjęcie: Erich Boenzli)
🕜 Jak długo to gotować
Później 30 minut, przekręć je. Później 50 minut, wbij widelec w najgrubszą część ziemniaka. Jeśli nie ma oporu, nauka wykonała swoje zadanie i ziemniak jest gotowy do pieczenia. Jeśli jest opór, zostaw go tam i sprawdź ponownie za dziesięć minut. I tak dalej. Nie martw się, nie przesadzisz.
⭐Wskazówka: Jeśli chcesz trzymać się nauki, aby dowiedzieć się, kiedy ziemniak jest gotowy: wbij termometr spożywczy w najgrubszą część ziemniaka; kiedy czyta 64℉, gotowe.
Ostrożnie wyjmij bardzo gorącego ziemniaka i odstaw na kilka minut.
Masowanie łobuza (Fot. Erich Boenzli)
🍴 Jak zrobić super puszysty pieczony ziemniak
W ten sam sposób, w jaki zrobiliśmy skórkę chrupiącą – rękami. Gdy ziemniak ostygnie na tyle, aby można go było dotykać (lub użyj ręcznika kuchennego, jeśli twoje ręce są wrażliwe na ciepło), zacznij masować ziemniaka. Delikatnie naciśnij ze wszystkich stron i powtarzaj przez około minutę, aż poczujesz, że wnętrze ziemniaka zacznie się rozluźniać.
Zakończ puchnięcie małym widelcem (fot. Erich Boenzli)
Pamiętasz przecięcie X na wierzchu ziemniaka? Masując ziemniaka, ten X ładnie się otworzy, pozwalając parze na ucieczkę i dając miejsce dla świeżo puszystego ziemniaka. Kiedy skończysz masować, użyj małego widelca i jeszcze bardziej zamieszaj wnętrze ziemniaków. Dowiesz się, kiedy skończysz.
I tak sprawić, by pieczony ziemniak był super puszysty. Za każdym razem.
⭐Notatka: Próbowałam tego samego przepisu na pieczonego słodkiego ziemniaka i rezultaty też były fantastyczne.
Doskonale pasuje również do słodkich ziemniaków (fot. Erich Boenzli)
🧈 Polewy z pieczonych ziemniaków – Jaki jest Twój ulubiony dodatek? (a powiem ci moje)
Chyba to dlatego, że moja ulubione lody to zwykła wanilia, moją ulubioną polewą z pieczonych ziemniaków jest masło, łuszcząca się sól morska, i świeżo krakingową paprykę.
Kiedy mój szczypiorek zacznie rosnąć w ogrodzie ziołowym, przestawię się na kwaśną śmietanę, sól i tony posiekanego szczypiorku.
Mój ulubiony dodatek: masło anchois
Ostatnio mam trochę więcej przygód. Miałem otwarty słoik filetów anchois w lodówce i miałem ochotę zrobić masło złożone (dowiedz się, jak zrobić masło złożone).Wykonywanie masła złożonego (fot. Erich Boenzli)
Sardele to jeden z tych obowiązkowych artykułów w spiżarni. Nawet jeśli ich nie lubisz. Bez obaw, nie jesz ich prosto ze słoika. Sardele najlepiej nadają się do dodania głębi i umami do potrawy.
Lubię używać mojego moździerza i tłuczka do tego masła złożonego (fot. Erich Boenzli)
W połączeniu z masłem, posiekanym czosnkiem, papryką i sokiem z cytryny to złożone masło, którym będziesz chciał położyć wszystko, łącznie z pieczonym ziemniakiem!
Puszyste pieczone ziemniaki (zdjęcie: Erich Boenzli)
Uwielbiasz pyszne przepisy? Sprawdź teraz kilka innych naszych przepisów:
Masło Ziołowe Czosnkowe
Przepis na chrupiące maślane placki ziemniaczane
Super łatwe gotowanie krewetek w arkuszu
Podstawy do kuchni
I naucz się uprawiać ziemniaki w przydomowym ogrodzie dzięki samouczkom wideo!
Super łatwy przewodnik po uprawie ziemniaków
Jak i kiedy zbierać ziemniaki
Czy zrobiłeś ten przepis na pieczone ziemniaki? Jakich dodatków użyłeś? Daj nam znać w komentarzach poniżej!
📝 Przepis
Jak zrobić puszyste pieczone ziemniaki
A puszysty pieczony ziemniak to jeden z tych komfortowych pokarmów, które zawsze można dostosować do aktualnego nastroju. Czujesz się pikantnie? Dodaj trochę gorącej salsy. Czujesz się z klasą? Posyp masłem, śmietaną, szczypiorkiem i solą. Masz ochotę na przygodę? Czytaj dalej, a ujawnię mój nowy ulubiony dodatek.