Składniki:
Instrukcja:
- Obieraczką do warzyw zdjąć szerokie, długie paski skórki ziemniaczanej i odstawić. Zakończ obieranie ziemniaków. ( prawdopodobnie miałam około 1 1/2 szklanki skórek.)
- Rozgrzej duży holenderski piekarnik na średnim ogniu.
- Dodaj posiekany boczek i smaż, aż będzie chrupiący, około minut.
- Usuń boczek na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Do tłuszczu na patelni , dodać skórki z ziemniaków i gotować na chrupko 15 min. (Chcesz mieć pewność, że są chrupiące, bo inaczej będą po prostu rozmoczone i tłuste, wyjąłem moje o 15 minuta i nie były naprawdę chrupiące, więc po prostu rozłożyłam je na blasze i upiekłam w 400 piekarniku przez około 5 minut, a potem były bardzo chrupiące.)
- Usuń chrupiące skórki ziemniaczane na wyłożony papierem talerz z bekonem.
- Dodaj chrupiące skórki ziemniaczane cebulę do tłuszczu pozostałego na patelni, smażyć do miękkości i lekko zarumienić, około 6 minut.
- Dodaj tymianek i mąkę, gotuj i mieszaj przez około minutę. Powoli ubij bulion z kurczaka i pół n pół.
- Dodaj ziemniaki i zagotuj na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień na średnio-niski, przykryć i gotować, aż ziemniaki będą bardzo miękkie (można łatwo zmiażdżyć kawałek ziemniaka o bok garnka grzbietem drewnianej łyżki) około 10-15 minut.
- Za pomocą blendera zmiksuj (w małych partiach) wszystko oprócz około 3 filiżanek zupy. Używając tłuczka do ziemniaków lub drewnianej łyżki, lekko zmiażdż kawałki ziemniaków w zarezerwowanej miksturze zupy.
- Dodaj zupę puree z powrotem do garnka i wróć do niskiego palnika, aby zupa była gorąca .
- Dodaj w 2c. ser, mieszaj, aż się rozpuści, następnie dodaj śmietanę, dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. (Czasami lubię teraz dodać trochę chrupiącego bekonu do zupy, ale to jest opcjonalne.)
- Do podania, górne miski zupy z chrupiącym boczkiem i skórkami ziemniaczanymi, dodatkowym cheddarem, kwaśną śmietaną i pokrojoną szalotką.