Załadowane hamburgery z indyka

Załadowane hamburgery z indyka

Składniki:

  • 1/3c. sucha bułka tarta (np. panko)
  • 1/4 t. proszek czosnkowy
  • 1/4 t. czarny pieprz mielony
  • 6 bułek hamburgerowych
  • 1 T. ketchup
  • 1 1/2 funta (
    % chudy) mielony indyk
  • 1/4 t. cebula w proszku
  • 1 pieczona czerwona papryka, posiekana (świeża lub w słoiku)
  • 1/2 t. sól
  • 3 uncje ostry ser cheddar, pokrojony w kostkę 1/4 cala
  • 3 krople Tabasco
  • 6 plastrów pokrojonego na środku boczku, ugotowany chrupiący i pokruszony
  • olej roślinny
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 musztarda żółta T.
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 375 stopni. W dużej misce wymieszaj mielonego indyka, worcestershire, musztardę, ketchup, tabasco, proszek czosnkowo-cebulowy, sól, pieprz i bułkę tartą.
    2. Dodaj pieczoną paprykę, ser i bekon, równomiernie wymieszaj. Uformuj mieszankę mięsną w grube placki o grubości 6,4 cala.
    3. Rozgrzej około 2 łyżeczki oleju na 12-calowej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu, aż olej zacznie się mienić.
    4. Dodaj połowę kotletów i smaż, aż będą dobrze zrumienione z pierwszej strony, około 2-3 minuty, odwróć kotlety i przyrumień z drugiej strony, 2- Jeszcze 3 minuty.
    5. Przełóż placki na dużą blachę do pieczenia. Wytrzyj patelnię i powtórz ten krok z 2 dodatkowymi łyżeczkami oleju i pozostałymi kotletami.
    6. Piecz hamburgery z indyka, aż temperatura wewnętrzna osiągnie 93 stopni f. gdziekolwiek od 8- minut.
    7. 375