Załadowany omlet warzywny

Załadowany omlet warzywny

Składniki:

  • 1 mała szalotka posiekana
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 4 pieczarki w plastrach
  • 8 pomidorków koktajlowych w plastrach
  • )

  • 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii
  • 1/2 szklanki posiekanego świeżego szpinaku
  • 4 jajka ubite
  • 1/2 szklanka białego sera
  • Skropienie oliwy z oliwek
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Podgrzej małą patelnię do smażenia lub małą patelnię do omletów.
    2. Podsmaż warzywa na oliwie z oliwek, zaczynając od szalotki i czosnku, dodając grzyby, aż będą miękkie. Wrzuć pomidory i szpinak i zdejmij patelnię z ognia.
    3. Wlej warstwę jajka do małej patelni do omletów lub małej patelni do smażenia. Gdy jajko zacznie się gotować, przejedź łopatką wokół krawędzi, aby poluzować jajko. Gdy jajko jest już prawie ugotowane (lekko płynne na wierzchu), posyp po jednej stronie jajka połową bazylii, serem i smażonymi warzywami. Delikatnie złóż jajko na nadzienie.
    4. Wsuń omlet na mały talerz do piekarnika i włóż go do piekarnika.
    5. Powtórz dla drugiego omletu!