Zapiekane Ziemniaki Pachnące Tymiankiem

Zapiekane Ziemniaki Pachnące Tymiankiem

Składniki:

  • 25 gram (1 uncja) roztopionego masła
  • 1 gałązka świeżego tymianku
  • 1 1/2 szklanki gęsta śmietana
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu, plus więcej do pieczenia
  • 2 funty ziemniaków rudych, obranych i pokrojonych w plastry o grubości 1/8 cala
  • Sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 2 1/2 szklanki sera gruyere lub szwajcarskiego, tarty
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 375 stopni F. W rondlu rozgrzej śmietankę z gałązką tymianku. W czasie, gdy śmietana się nagrzewa, naczynie żaroodporne posmaruj masłem.
    2. Ułóż warstwę ziemniaków na zakładkę i dopraw solą i pieprzem.
    3. Zdjąć śmietankę z ognia, a następnie posypać ziemniaki. Dodaj trochę tartego parmezanu i gruyere. Ułóż jeszcze 2 warstwy na ostatniej warstwie sera.
    4. Piec bez przykrycia przez 45 minut.
    5. Posyp trochę więcej Parmezan i Gruyere i podsmażamy aż ser się zrumieni około 5 minut.
    6. 375