Zapiekane Ziemniaki w Kremie

Zapiekane Ziemniaki w Kremie

Składniki:

  • 45 gram sera startego
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 1/8 szklanki mleka
  • 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1/8 szklanki parmezanu
  • 1/2 łyżka natki pietruszki posiekanej
  • 1/2 kg ziemniaków dużych
  • sól, pieprz
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • Instrukcja:

    1. Obierz i posiekaj ziemniaki i ugotuj gotować osoloną wodę do miękkości.
    2. Odcedzić i rozgnieść na gładką masę.
    3. Wymieszać z majonezem, kwaśną śmietaną, mlekiem, jajkami, natką pietruszki i musztardą. nasmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne, posypać połączonymi tartymi serami i piec bez przykrycia w 30 C przez 20-30 minuty do uzyskania złotego koloru na wierzchu.