Zapiekanka z Enchilada Quinoa z Kurczakiem Z Serem
Strona główna » Popularne » 24 Minutowe posiłki » Zapiekanka z kurczaka z serem Enchilada Quinoa
Opublikowany
Pyszny i napakowany białkiem serowy przepis na zapiekankę z kurczaka enchilada z komosą ryżową, który wkrótce stanie się jednym z ulubionych przez Twoją rodzinę.
Zapiekanka z kurczaka Enchilada Quinoa
Jeśli nie jesteś jeszcze fanem komosy ryżowej, musisz wskoczyć na modę. (To dobry modą!) Muszę przyznać, że w zeszłym roku byłam niechętna, bo myślałam, że to tylko głupia moda. Jednak zrobiłem mnóstwo badań i zdałem sobie sprawę, że ta mała rzecz ma niezły cios!
Trzymaj ryż w spiżarni na następną zapiekankę, bo to tandetne kurczak enchilada zapiekanka z komosy ryżowej to opiekun (a WIESZ, że uwielbiam moje zapiekanki…)
Jak Zrób Zapiekankę z Kurczaka Enchilada Quinoa
Oto czego będziesz potrzebować do tej zapiekanki:
1 szklanka gotowanej komosy ryżowej
1 pierś z kurczaka bez kości i skóry (gotowana i rozdrobniona)
świeża kolendra (oddzielone 2 łyżki i 2 łyżeczki)
1 (015oz) puszka kukurydzy (zużyjesz tylko połowę puszki)
1 (15 oz) puszka z czarna fasola (lubię wersję niskosodową)
1 (07 uncji) puszka sosu Verde enchilada
1 (04 uncja) puszka pomidorów z zielonym chili
1/2 łyżeczki kminku
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki białej pieprz
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
sól dla smaku
1 Pomidor Roma (posiekany)
1 małe awokado (posiekane)
blaty zielonej cebuli (posiekane)
2 kubki posiekanej ser (moim ulubionym jest mieszanka serów Kraft Mexican 4, a jedna torebka to dwie filiżanki!)
Instrukcje krok po kroku z zapiekanką z komosy ryżowej
Na początek podgrzej piekarnik do 350 i przygotować naczynie do pieczenia 8×8. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, ugotuj i posiekaj pierś z kurczaka.
Do średniej wielkości miski dodaj 2 łyżki kolendry, 1 szklanka tarty ser, komosa ryżowa, pomidory z chili, czarna fasola, pół puszki kukurydzy, sos verde enchilada, kminek, chili w proszku, pieprz biały, pieprz czarny, sól do smaku. Dodaj posiekanego kurczaka. Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie przelej do formy do pieczenia 8×8. Przykryj ostatnią szklanką sera i piecz w piekarniku przez 16 minut.Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez 5 minut. Następnie posyp posiekanym pomidorem Roma, posiekanym awokado, nakładkami zielonej cebuli i pozostałymi 2 łyżeczkami kolendry. Natychmiast podawaj.
Zrobiłeś to? Oceń nasz przepis poniżej! Wydrukuj przepis, oceń go i dowiedz się więcej o PinkWhen!
Zapiekanka z Serem Enchilada Komosa Quinoa
Pyszny i napakowany białkiem serowy przepis na zapiekankę z kurczaka enchilada z komosą ryżową, który wkrótce stanie się jednym z ulubionych przez Twoją rodzinę.
Kurs kolacja
Kuchnia Meksykańska
Czas przygotowania 15minuty
Czas gotowania 15minuty
Czas całkowity 28minuty
Porcje 4-6
Kalorie 336kcal
Autor Jennifer West
Składniki
1kubekgotowana komosa ryżowa
▢ 1bez kości pierś z kurczaka bez skórygotowana i szatkowana
▢ świeża kolendra 2 łyżki stołowe i 2 łyżeczki oddzielone
▢ 1015 uncja puszki kukurydzy (zużyjesz tylko połowę puszki)
▢ 1014 uncja puszki czarnej fasoli (lubię wersję niskosodową)
▢ 110 uncja puszki sosu verde enchilada
▢ 111 oz puszka z pomidory z zielonym chili
▢ 1/2tspkmin
▢ 1/2tsp chili w proszku
▢ 1/2tspbiały pieprz▢ 1/2tspczarny pieprz
▢ sól dla smaku
▢ 1Pomidor romskiposiekany
▢ 1małe awokadoposiekane
▢ zielona cebulaposiekana
▢ 2kubki tartego sera moja ulubiona to mieszanka serów Kraft Mexican 4, a jedna torebka równa się dwóm kubki!
Instrukcje
Na początek rozgrzej piekarnik do 350 i przygotuj naczynie do pieczenia 8×8. Ugotuj komosę ryżową zgodnie z instrukcją. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, ugotuj i posiekaj pierś z kurczaka.
Do średniej wielkości miski do miksowania dodaj 2 łyżki kolendry, 1 szklankę posiekaną ser, komosa ryżowa, pomidory z chili, czarna fasola, pół puszki kukurydzy, sos verde enchilada, kminek, chili w proszku, pieprz biały, pieprz czarny, sól do smaku. Wszystko dobrze wymieszaj, a następnie przelej do formy do pieczenia 8×8. Przykryj ostatnią szklanką sera i piecz w piekarniku przez 15 minuty.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia 5 minut. Następnie posyp posiekanym pomidorem Roma, posiekanym awokado, nakładkami zielonej cebuli i pozostałymi 2 łyżeczkami kolendry. Natychmiast podawaj.
Informacje żywieniowe oparte są na moich najlepszych szacunkach dla tego przepisu. Mogą nie być dokładne w zależności od używanych marek lub modyfikacji, które możesz wprowadzić do przepisu. Aby uzyskać jak najdokładniejsze obliczenia, polecam używanie kalkulatora wartości odżywczych z dokładnymi markami i pomiarami, których używasz w przepisie.
Czy to ty zrobiłeś ten przepis? A może planujesz?Udostępnij zdjęcie, wspomnij @pinkwhenjen i oznacz #pinkwhen na Instagramie i w swojej relacji na Instagramie. Nie zapomnij OCENIĆ tego przepisu, gdy już go zrobisz!!
O mój Boże. Stwierdzenie, że to jest niesamowite, to naprawdę mało powiedziane. Nie wspominając o tym, że jest o wiele zdrowsze niż np. spaghetti i klopsiki z grzanką serową! Chociaż uwielbiam moje klopsiki w stylu włoskim…
Jeśli jeszcze nie próbowałeś komosy ryżowej i szukasz pysznego przepisu, musisz spróbować tego serowego Zapiekanka z kurczaka Enchilada Quinoa. Nawet mój maluch zaakceptował.201080201080Czytaj więcej