Składniki:
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 45
- Rozwiń kruchą skórkę na lekko posypanej mąką powierzchni.
- Posyp rozmarynem, pieprzem i szklanką sera na 1 skórce; na wierzch z pozostałą skórką.
- Rozwiń w 13-calowe koło. Naciśnij dolną i górną stronę 9-calowej tortownicy; złóż krawędzie pod. Schłodź.
- Tymczasem obierz i cienko pokrój czerwone ziemniaki, słodkie ziemniaki, marchew i rzepa.
- Nałóż jedną trzecią każdej warstwy czerwonych ziemniaków, słodkich ziemniaków, marchwi i rzepa i sól w przygotowanym cieście.
- Posyp serkiem. Powtórz warstwy dwa razy, lekko dociskając warstwy, aby dopasować.
- Śmietankę i czosnek w kuchence mikrofalowej w 1 filiżance, nadającej się do kuchenki mikrofalowej, przez WYSOKIE 25 sekundy; polać warstwami ziemniaków na patelni.
- Posyp pozostałym serkiem. Przykryj blachę wytrzymałą folią aluminiową.
- Ułóż na blasze do pieczenia.
- Piecz w 450 przez 1 godzinę. Odkryć i piec 25 minuty lub do momentu, gdy ziemniaki będą gotowe, a skórka będzie mocno przyrumieniona.
- Odstawić 10 do 15 minut. Ostrożnie przełóż na talerz do serwowania i zdejmij boki patelni. W razie potrzeby ostrożnie zsuń zapiekankę z dna patelni za pomocą długiego noża lub wąskiej szpatułki.
450