Zapiekanka z warzyw korzeniowych z rozmarynem

Zapiekanka z warzyw korzeniowych z rozmarynem

Składniki:

  • 1 (15.1-oz.) opakowanie schłodzone skórki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
  • 2 szklanki (8 uncji) rozdrobnionego sera Gruyère, podzielonego
  • 1 funt Czerwone ziemniaki – pokrojone w krążki
  • 1 funt słodkich ziemniaków – pokrojonych w krążki
  • ½ funta marchewki – pokrojonych w krążki
  • ½ funta rzepy – obranych i pokrojonych w krążki
  • 1 łyżeczka soli koszernej
  • ⅔ szklanki śmietanki kremówki
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 45
    2. Rozwiń kruchą skórkę na lekko posypanej mąką powierzchni.
    3. Posyp rozmarynem, pieprzem i szklanką sera na 1 skórce; na wierzch z pozostałą skórką.
    4. Rozwiń w 13-calowe koło. Naciśnij dolną i górną stronę 9-calowej tortownicy; złóż krawędzie pod. Schłodź.
    5. Tymczasem obierz i cienko pokrój czerwone ziemniaki, słodkie ziemniaki, marchew i rzepa.
    6. Nałóż jedną trzecią każdej warstwy czerwonych ziemniaków, słodkich ziemniaków, marchwi i rzepa i sól w przygotowanym cieście.
    7. Posyp serkiem. Powtórz warstwy dwa razy, lekko dociskając warstwy, aby dopasować.
    8. Śmietankę i czosnek w kuchence mikrofalowej w 1 filiżance, nadającej się do kuchenki mikrofalowej, przez WYSOKIE 25 sekundy; polać warstwami ziemniaków na patelni.
    9. Posyp pozostałym serkiem. Przykryj blachę wytrzymałą folią aluminiową.
    10. Ułóż na blasze do pieczenia.
    11. Piecz w 450 przez 1 godzinę. Odkryć i piec 25 minuty lub do momentu, gdy ziemniaki będą gotowe, a skórka będzie mocno przyrumieniona.
    12. Odstawić 10 do 15 minut. Ostrożnie przełóż na talerz do serwowania i zdejmij boki patelni. W razie potrzeby ostrożnie zsuń zapiekankę z dna patelni za pomocą długiego noża lub wąskiej szpatułki.
    13. 450