Składniki:
Instrukcja:
- Rozgrzej piekarnik do 400F. Pokryj 2 1/2 litrowe naczynie do pieczenia sprayem do gotowania.
- Ugotuj zieloną fasolkę we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie chrupiąca i miękka.
- Rozgrzej 1 łyżkę oleju w duży rondel na średnim ogniu.
- Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż zmięknie i będzie przezroczysta, około 4 minut. Dodać pieczarki, cebulę w proszku, 1 łyżeczkę soli, tymianek i pieprz. Gotuj kolejne 3 do 5 minut.
- Posyp 1/3 szklanki mąki na warzywa; wymieszać do pokrycia.
- Dodaj mleko i sherry i zagotuj, często mieszając, aby zmniejszyć grudki mąki. Dodaj fasolkę szparagową i wróć do wrzenia. Gotuj, mieszając, aż do podgrzania, około 1 minuty. Dodaj śmietanę.
- Przełóż do przygotowanej formy do pieczenia.
- Ubij pozostałą 1/3 szklanki mąki, paprykę, czosnek w proszku i pozostałą 1/4 łyżeczki sól w płytkim naczyniu.
- Dodaj pokrojoną cebulę; wrzucić do obtoczenia.
- Rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju na dużej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu.
- Dodaj cebulę do oleju i smaż, obracając raz lub dwa razy, aż będą złociste i chrupiące, 4 do 5 minut.
- Rozłóż posypkę cebulową na zapiekance.
- Piecz zapiekankę, aż zacznie bulgotać, około 15 minut.
- Ostudzić przez 5 minut przed podaniem.
400