Zapiekanka z zielonej fasoli od podstaw

Zapiekanka z zielonej fasoli od podstaw

Składniki:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego, podzielone
  • 1 średnia cebula, pokrojona na pół, a druga na pół pokrojona w cienkie plasterki
  • 8 uncji posiekanych grzybów
  • 1 łyżka cebuli w proszku
  • 1 1/4 łyżeczki soli, podzielonej
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • 2/3 szklanki mąki uniwersalnej, podzielonej
  • 1 szklanka odtłuszczonego mleka
  • 3 łyżki suchego sherry (wzmocnione wino)
  • 1 funt świeżej zielonej fasolki (około 4 szklanki), pokrojonej na pół
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 400F. Pokryj 2 1/2 litrowe naczynie do pieczenia sprayem do gotowania.
    2. Ugotuj zieloną fasolkę we wrzącej osolonej wodzie, aż będzie chrupiąca i miękka.
    3. Rozgrzej 1 łyżkę oleju w duży rondel na średnim ogniu.
    4. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i smaż, aż zmięknie i będzie przezroczysta, około 4 minut. Dodać pieczarki, cebulę w proszku, 1 łyżeczkę soli, tymianek i pieprz. Gotuj kolejne 3 do 5 minut.
    5. Posyp 1/3 szklanki mąki na warzywa; wymieszać do pokrycia.
    6. Dodaj mleko i sherry i zagotuj, często mieszając, aby zmniejszyć grudki mąki. Dodaj fasolkę szparagową i wróć do wrzenia. Gotuj, mieszając, aż do podgrzania, około 1 minuty. Dodaj śmietanę.
    7. Przełóż do przygotowanej formy do pieczenia.
    8. Ubij pozostałą 1/3 szklanki mąki, paprykę, czosnek w proszku i pozostałą 1/4 łyżeczki sól w płytkim naczyniu.
    9. Dodaj pokrojoną cebulę; wrzucić do obtoczenia.
    10. Rozgrzej pozostałe 2 łyżki oleju na dużej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu na średnim ogniu.
    11. Dodaj cebulę do oleju i smaż, obracając raz lub dwa razy, aż będą złociste i chrupiące, 4 do 5 minut.
    12. Rozłóż posypkę cebulową na zapiekance.
    13. Piecz zapiekankę, aż zacznie bulgotać, około 15 minut.
    14. Ostudzić przez 5 minut przed podaniem.
    15. 400