Składniki:
Instrukcje:
- Rozgrzej piekarnik do 35
- Obierz i posiekaj słodkie ziemniaki w 1-calową kostkę.
- Rozłóż obrane/pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki na pół arkusza blachy do pieczenia. Posmaruj 2 łyżkami oliwy z oliwek i posyp solą i pieprzem.
- Piecz przez 30-30 minut do miękkości i zrumienienia widelca.W międzyczasie rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu.
- Dodaj czerwoną cebulę, paprykę, zieloną cebulę i czosnek i smaż do miękkości i lekko złoty około 5-6 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Porcjuj kostkę z batata brunatnego między kokilek. Zrób wgłębienie w gnieździe na wierzchu każdej kokilki wypełnionej plackami hashbrown.
- Na wierzch każdej kokilki posyp tartym ostrym serem cheddar. Rozbij jajko na każdym zagnieżdżonym miejscu.
- Piecz w 425 przez 5-6 minut. Jeśli ziemniaki ziemniaczane były schłodzone, piecz, aż każde żółtko się zetnie, a biel stanie się biała!
425