Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i kasztanów

Zapiekanka ze słodkich ziemniaków i kasztanów

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • ¼ Szklanka posiekanej zielonej cebuli
  • Sól koszerna i świeży pieprz mielony
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona papryka, siekana
  • ½ czerwonej cebuli, siekana
  • ¼ Szklanka posiekanego ostrego sera cheddar (jak angielski cheddar)
  • 2 słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w 1-calową kostkę
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 35
    2. Obierz i posiekaj słodkie ziemniaki w 1-calową kostkę.
    3. Rozłóż obrane/pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki na pół arkusza blachy do pieczenia. Posmaruj 2 łyżkami oliwy z oliwek i posyp solą i pieprzem.
    4. Piecz przez 30-30 minut do miękkości i zrumienienia widelca.W międzyczasie rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu.
    5. Dodaj czerwoną cebulę, paprykę, zieloną cebulę i czosnek i smaż do miękkości i lekko złoty około 5-6 minut. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Porcjuj kostkę z batata brunatnego między kokilek. Zrób wgłębienie w gnieździe na wierzchu każdej kokilki wypełnionej plackami hashbrown.
    6. Na wierzch każdej kokilki posyp tartym ostrym serem cheddar. Rozbij jajko na każdym zagnieżdżonym miejscu.
    7. Piecz w 425 przez 5-6 minut. Jeśli ziemniaki ziemniaczane były schłodzone, piecz, aż każde żółtko się zetnie, a biel stanie się biała!
    8. 425