Składniki:
Instrukcja:
- Rozgrzej piekarnik do 190C. Lekko posmarować (ja użyłam oliwy z oliwek) naczynie żaroodporne.
- Rozgrzać olej na patelni i dodać czosnek.
- Smażyć na małym ogniu przez 1 minuta.
- Dodaj suszone zioła (jeśli używasz). Smaż jeszcze 1 minutę.
- Dodaj mieloną wołowinę i gotuj przez 5 minut, rozbijając grudki podczas gotowania, aż będą dobrze zrumienione.
- Dodaj pomidory, wymieszać i gotować przez 1 minutę.
- Dodaj sos do makaronu. Doprowadzić do wrzenia, lekko zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i suszoną natką pietruszki (jeśli używasz).
- W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wrzątku do al dente.
- Dobrze odcedź.
- Rozłóż równomiernie połowę ugotowanego makaronu w przygotowanym naczyniu. Na wierzch nałóż połowę sosu bolońskiego, następnie resztę makaronu i resztę sosu.
- W razie potrzeby posyp trochę suszonej pietruszki. Posyp serem i piecz przez 15~15 minuty, aż wierzch stanie się brązowy i musujący.
- Podawaj na ciepło.