Zapiekany Makaron Z Sosem Bolońskim

Zapiekany Makaron Z Sosem Bolońskim

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 ząbki zmielonego czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół (opcjonalnie)
  • 200 gram mielonej wołowiny
  • 1 pomidor pokrojony na małe kawałki
  • 1 1/2 szklanki gotowego sosu do makaronu
  • 1/2 łyżeczki soli (dostosuj do smaku)
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (opcjonalnie)
  • 150 gram makaronu
  • 100 gram rozdrobnionego sera mozzarella
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 190C. Lekko posmarować (ja użyłam oliwy z oliwek) naczynie żaroodporne.
    2. Rozgrzać olej na patelni i dodać czosnek.
    3. Smażyć na małym ogniu przez 1 minuta.
    4. Dodaj suszone zioła (jeśli używasz). Smaż jeszcze 1 minutę.
    5. Dodaj mieloną wołowinę i gotuj przez 5 minut, rozbijając grudki podczas gotowania, aż będą dobrze zrumienione.
    6. Dodaj pomidory, wymieszać i gotować przez 1 minutę.
    7. Dodaj sos do makaronu. Doprowadzić do wrzenia, lekko zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i suszoną natką pietruszki (jeśli używasz).
    8. W międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wrzątku do al dente.
    9. Dobrze odcedź.
    10. Rozłóż równomiernie połowę ugotowanego makaronu w przygotowanym naczyniu. Na wierzch nałóż połowę sosu bolońskiego, następnie resztę makaronu i resztę sosu.
    11. W razie potrzeby posyp trochę suszonej pietruszki. Posyp serem i piecz przez 15~15 minuty, aż wierzch stanie się brązowy i musujący.
    12. Podawaj na ciepło.