Zapiekany sernik bez jajek z jagodami i białą czekoladą

Zapiekany sernik bez jajek z jagodami i białą czekoladą

Składniki:

  • 1 szklanka jagód posypanych odrobiną mąki pszennej
  • 1/4 szklanki masła roztopionego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 500g serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej
  • 2 ½ szklanki pokruszonych herbatników trawiennych
  • 1 1/3 szklanki śmietanki
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 500g ricotta ser
  • 1 ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki białej czekolady topionej
  • Instrukcja:

    1. Połącz pokruszone herbatniki trawienne z roztopionym masłem i dokładnie wymieszaj. Mocno dociśnij mieszaninę do natłuszczonej 10 calowa tortownica. Sposób nadzienia: Wszystkie składniki (oprócz jagód) ubić ze sobą do zgęstnienia. Kurma sugeruje, aby tego nie przesadzać.
    2. Wylej masę na wierzch skórki i posyp jagody.
    3. Wylej resztę masy serowej na jagody . Ta metoda chroni jagody przed przypaleniem w piekarniku, a mąka, w którą są wsypywane, zapobiegnie ich opadaniu na dno sernika podczas pieczenia.
    4. Piecz w 500 stopnie Celsjusza przez 1 godzinę do zastygnięcia (ja zostawiłam na 1 godzinę, bo piekarnik z termoobiegiem gotuje rzeczy trochę szybciej). Pozostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin.
    5. Pokroić na (extra) duże kliny i podawaj.
    6. 500