Zawijana Lasagne z Bakłażana

Zawijana Lasagne z Bakłażana

Składniki:

  • pieprz czarny
  • 1 mały bakłażan
  • 1/4 łyżeczki soli czosnkowej
  • 2 szklanki posiekanego włoskiego sera
  • 1 1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej
  • 8 makaronu lasagne
  • 1 24 oz słoik pikantny sos marinara
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula (pokrojona w cienkie i długie plasterki)
  • 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki
  • zwykła sól
  • Instrukcja:

    1. Obierz bakłażana.
    2. Ułóż bakłażana pionowo na desce do krojenia i pokrój bakłażana w długie cienkie pionowe plastry.
    3. Posyp solą i czarnym pieprzem bakłażan.
    4. Rozgrzej jedną łyżkę oliwy z oliwek na patelni i delikatnie usmaż plastry bakłażana z obu stron. Odłóż na bok. Teraz podgrzej resztę 1 łyżki oliwy z oliwek i włóż do niej cebulę. Smażyć, aż będzie przezroczysta.
    5. Dodaj trochę soli czosnkowej, czerwonego pokruszonego pieprzu i włoskiej przyprawy i dobrze wymieszaj. Zdejmij cebulę z ognia.
    6. Podgrzej sos marinara na patelni i dostosuj przyprawy według własnego gustu. Teraz ułóż na dnie naczynie do pieczenia z 1 szklanką sosu. Teraz biorąc po jednym pasku makaronu, zacznij nakładać na niego 2 plasterki bakłażana, następnie cebulę i posyp serem. Zacznij zwijać makaron od jednego końca i idź do końca. Połóż go szwem do dołu w naczyniu do pieczenia. Powtarzaj ten proces, aż wszystkie arkusze makaronu będą gotowe.Pokryj makaron całkowicie resztą sosu.
    7. Posyp resztę 1 szklanką sera na wierzchu.
    8. Piecz w 400 stopniu F w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut.
    9. Odstaw do ostygnięcia na 5-7 min i podawaj na ciepło z ulubionym makaronem lub zupą.
    10. 400