Składniki:
Instrukcja:
- Obierz bakłażana.
- Ułóż bakłażana pionowo na desce do krojenia i pokrój bakłażana w długie cienkie pionowe plastry.
- Posyp solą i czarnym pieprzem bakłażan.
- Rozgrzej jedną łyżkę oliwy z oliwek na patelni i delikatnie usmaż plastry bakłażana z obu stron. Odłóż na bok. Teraz podgrzej resztę 1 łyżki oliwy z oliwek i włóż do niej cebulę. Smażyć, aż będzie przezroczysta.
- Dodaj trochę soli czosnkowej, czerwonego pokruszonego pieprzu i włoskiej przyprawy i dobrze wymieszaj. Zdejmij cebulę z ognia.
- Podgrzej sos marinara na patelni i dostosuj przyprawy według własnego gustu. Teraz ułóż na dnie naczynie do pieczenia z 1 szklanką sosu. Teraz biorąc po jednym pasku makaronu, zacznij nakładać na niego 2 plasterki bakłażana, następnie cebulę i posyp serem. Zacznij zwijać makaron od jednego końca i idź do końca. Połóż go szwem do dołu w naczyniu do pieczenia. Powtarzaj ten proces, aż wszystkie arkusze makaronu będą gotowe.Pokryj makaron całkowicie resztą sosu.
- Posyp resztę 1 szklanką sera na wierzchu.
- Piecz w 400 stopniu F w nagrzanym piekarniku przez około 25 minut.
- Odstaw do ostygnięcia na 5-7 min i podawaj na ciepło z ulubionym makaronem lub zupą.
400