Zdrowy Pomarańczowy Kurczak

Zdrowy Pomarańczowy Kurczak

Składniki:

  • 1 funt piersi z kurczaka
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/4 szklanki ryżu ocet
  • 1 łyżeczka wina ryżowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka ostrego sosu chili
  • 2 ząbki mielonego czosnku
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 1 szypułka zielonej cebuli
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • sól i pieprz do smaku
  • biały ryż
  • Instrukcja:

    1. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę. W misce zamarynuj kurczaka sokiem pomarańczowym, octem ryżowym, winem ryżowym, ostrym sosem chili, brązowym cukrem i mielonym czosnkiem. Przykryj kurczaka folią i dociśnij, aby marynata równomiernie namoczyła kurczaka. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
    2. Czekając, aż kurczak się zamarynuje, przygotuj warzywa. Pokrój cebulę na kwadratowe kawałki. Posiekaj zieloną cebulę i oddziel białą i zieloną część. Zetrzyj pomarańczę ze skórki.
    3. Na patelni dodaj olej roślinny i rozgrzej na dużym ogniu.
    4. Dodaj kurczaka i smaż przez 1 minutę. Wrzuć kurczaka i smaż przez kolejną minutę lub do karmelizacji.
    5. Przełóż kurczaka na naczynie.
    6. Kontynuuj używanie wysokiej temperatury.
    7. Wrzuć posiekaną cebulę na patelnię i podsmaż do miękkości.
    8. Dodaj kurczaka z powrotem na patelnię, z białymi częściami zielonej cebuli i skórką pomarańczową. Gotuj przez około 30 sekund.
    9. Dodaj płyn do garnka i gotuj przez 30 sekund.
    10. Dodaj pozostałą zieloną cebulę na patelnię i pozwól, aby sos dalej się zmniejszał i gęstniał.
    11. Gdy sos osiągnie pożądaną konsystencję, dodaj sól i pieprz do smaku. Pomarańczowy kurczak jest gotowy.
    12. Podawaj na białym ryżu.
    13. 30