Żeberka w panierce z mąki kukurydzianej i zielonego pieprzu

Żeberka w panierce z mąki kukurydzianej i zielonego pieprzu

Składniki:

  • 1 łyżka burbona
  • 3/4 funta (2 szklanki) średnio zmielonej żółtej mąki kukurydzianej
  • 2 uncje (¾ szklanki) suszonego zielonego pieprzu
  • 1 uncja koszernej soli (¼ szklanki jeśli używasz Diamond Crystal; 2 łyżki jeśli używasz Morton)
  • 1/2 szklanki czystego syropu klonowego
  • 2 żeberka wieprzowe w stylu St. Louis (5 do 6 funtów)
  • kubek oleju roślinnego
  • Instrukcje:

    1. Ochłodź do temperatury pokojowej, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, ale najlepiej na noc. (Jeśli przechowujesz w lodówce na noc, pozostaw żeberka w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę przed kontynuowaniem.) Aby podawać, wyjmij żeberka z folii; zeskrob skórkę i odłóż. Podgrzej żeberka stroną z mięsem do dołu na średnio-niskim (350 stopniu) bezpośrednim ogniu grilla gazowego lub węglowego, aż ładnie się zrumienią, 5 do 8 minut. Odwróć żeberka i wklep lub posyp około połową zarezerwowanej skórki (resztę wyrzuć). Gotuj, aż będą gorące, jeszcze 3-4 minuty.
    2. Pokrój między żeberkami i podawaj posypane skórką z mąki kukurydzianej, która odpadła podczas krojenia.Ten przepis dostosowałam trochę do własnych upodobań.