Ziemniaki Duszone W Sosie Jajecznym (Cariucho)

Ziemniaki Duszone W Sosie Jajecznym (Cariucho)

Składniki:

  • 4 duże Russet, Idaho lub Red Potatoes
  • 1 cal Scallion, pokrojony na 1 sztukę
  • 1 łyżka stołowa , Niesolone Masło
  • 1 łyżeczka Achiote Seeds, Jeśli nie masz tego pod ręką, to w porządku, możesz bez tego żyć. Te nasiona dają tylko
  • 1 szklankę szalotki, posiekanej małej (zmielonej)
  • 1 łyżki stołowej mąki uniwersalnej
  • 1/4 szklanki Kolendra, drobno posiekana (mielona)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki ciężkiej śmietany
  • 4 Jajka na twardo, grubo posiekane
  • 1 Jalapeno z nasionami lub bez (do wyboru), posiekane małe (mielone)
  • 2 pokrojone w paski Boczek, pokrojone w kostkę i usmażone do chrupiącego
  • Instrukcja:

    1. Zacznij od ugotowania ziemniaków ze skórką, 1 łyżki soli i 1 posiekanej szalotki. Gotuj ziemniaki do miękkości, a następnie wyłącz ogrzewanie, aby było ciepłe. Podczas gotowania ziemniaków można zacząć pracę nad sosem.
    2. Roztop masło w rondlu/rondelku z sosem, aby wydobyć kolor. Gdy masło stanie się żółtawo/pomarańczowe, usuń nasiona achiotu łyżką.
    3. Smaż szalotki przez 2-3 minuty, następnie dodaj mąkę i kolendrę i smaż przez 1 minutę.
    4. Dd w mleku i dopraw solą i pieprzem, gotuj przez 1 minutę. Następnie dodaj gęstą śmietanę i gotuj, aż sos zgęstnieje.
    5. Gdy sos zgęstnieje, wymieszaj posiekane jajka na twardo i jalapeno.
    6. Gdy gotowe do zacznij platerować, używając rękawiczki, obierz skórkę z ugotowanych ziemniaków i dodaj je na półmisek do serwowania. Posmaruj sosem jajecznym i udekoruj bekonem.
    7. 039