Ziemniaki Hasselback

Ziemniaki Hasselback

Składniki:

  • 2 łyżki bułki tartej
  • topione masło
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 6 średnich ziemniaków, obranych
  • )

  • 1 łyżeczka soli
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik, aby 40
    2. Pokrój każdy ziemniak w poprzek w odstępach co 1/8 cala, odcinając do 1/4 cala od dna. Uważaj, aby nie przeciąć całego.Ułóż ziemniaki na patelni wysmarowanej masłem.
    3. Posyp 2 łyżki stopionego masła równomiernie na ziemniaki i posyp solą.
    4. Piecz ziemniaki w 425 przez 25 minut.
    5. Posyp ziemniaki bułką tartą, skrop pozostałym roztopionym masłem i upiecz 25 więcej minut.
    6. Posyp ziemniaki serem, posmaruj masłem na patelni i piecz jeszcze 5 minut, aż ziemniaki będą złote.