Zimowe Pieczone Warzywa Z Sosem Balsamicznym

Zimowe Pieczone Warzywa Z Sosem Balsamicznym

Składniki:

  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 burak, pokrojony na ósemki, następnie przekrojony na pół
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 6 brukselek, przekrojonych na pół
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 3 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej (opcjonalnie ozdoba)
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
  • 1/8 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 średniej cebuli, pokrojone w ćwiartki
  • 4 pasternak, przekrojone na pół, a następnie pokrojone w plastry
  • Warzywa
  • 1/ 2 łyżeczki dodatkowej soli
  • 1 łyżeczka. sól
  • Sos balsamiczny
  • Instrukcje:

    1. Przygotowanie dressingu:W dużej misce wymieszaj ocet balsamiczny i musztardę.
    2. Dodaj wszystkie przyprawy i trzepaczkę.Można go przygotować do dwóch dni wcześniej i w lodówce.)Pokrój warzywa, jak wskazano w sekcji składników.
    3. Połącz dressing i warzywa.Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.Wyłóż blachę do pieczenia lub naczynie z pergaminem.
    4. Piec przez 40-40 min, mieszając co 10 minut.Spróbuj warzywa pod kątem wysmażenia podczas ostatnich minut pieczenia. Powinny być delikatne, ale nie papkowate.
    5. Udekoruj posiekaną natką pietruszki.