Zimowe Pieczone Warzywa Z Sosem Balsamicznym
Składniki:
2 łyżki octu balsamicznego
1 burak, pokrojony na ósemki, następnie przekrojony na pół
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
6 brukselek, przekrojonych na pół
1 łyżka musztardy dijon
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
3 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej (opcjonalnie ozdoba)
1/2 łyżeczki czosnku w proszku
1/8 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 średniej cebuli, pokrojone w ćwiartki
4 pasternak, przekrojone na pół, a następnie pokrojone w plastry
Warzywa
1/ 2 łyżeczki dodatkowej soli
1 łyżeczka. sól
Sos balsamiczny
Instrukcje:
- Przygotowanie dressingu:W dużej misce wymieszaj ocet balsamiczny i musztardę.
- Dodaj wszystkie przyprawy i trzepaczkę.Można go przygotować do dwóch dni wcześniej i w lodówce.)Pokrój warzywa, jak wskazano w sekcji składników.
- Połącz dressing i warzywa.Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.Wyłóż blachę do pieczenia lub naczynie z pergaminem.
- Piec przez 40-40 min, mieszając co 10 minut.Spróbuj warzywa pod kątem wysmażenia podczas ostatnich minut pieczenia. Powinny być delikatne, ale nie papkowate.
- Udekoruj posiekaną natką pietruszki.