Żółty makaron do dyni z sosem pomidorowo-bazyliowym

Żółty makaron do dyni z sosem pomidorowo-bazyliowym

Składniki:

  • żółty makaron z dynią
  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 5 średnie pomidory roma, połówki i nasiona
  • 4 ząbki czosnku, obrane
  • 3 suszone pomidory (ja użyłam tego, który nie jest pakowany w olej)
  • 1/2 szklanki świeżych liści bazylii, luzem pakowanych
  • szczypta soli morskiej
  • 3 duża żółta dynia
  • 2/3 szklanki żółtych pomidorów śliwkowych (opcjonalnie)
  • Smażony Koper (Opcjonalne)
  • 1 bulwa kopru włoskiego, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka świeżego koperku, posiekane
  • Instrukcje:

    1. Podgrzewanie 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek na małej patelni na średnim ogniu. Gdy patelnia będzie gorąca, dodaj czosnek i pomidory pokrojoną stroną do dołu.
    2. Niech pomidory gotują się przez 3 minuty przed odwróceniem ich. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty, a następnie wyłącz ogień.
    3. W robocie kuchennym lub blenderze wymieszaj smażone pomidory, czosnek, suszone pomidory, bazylię i sól, aż będą gładkie.
    4. Odetnij oba końce każdej żółtej dyni. Spiralizuj kabaczek za pomocą Blade B i posiekaj kilka razy makaron, aby łatwiej było go zjeść. Pamiętaj, aby pokroić tę część kabaczka, która nie jest zwijana spiralnie, i wymieszać ją z makaronem. UWAGA: Jeśli nie posiadasz spiralizatora, użyj obieraczki do warzyw, aby stworzyć żółte wstążki z dyni.
    5. Jeśli dodajesz koper włoski do tego dania, podgrzej łyżkę oleju na małej patelni na średnim -wysokiej temperatury. Gdy patelnia będzie gorąca, dodaj koper włoski i podsmaż go przez około 4-5 minut, aż staną się przezroczyste. Dopraw świeżym koprem i solą.
    6. W dużej misce wymieszaj makaron i sos.
    7. Podawaj z koprem włoskim i pomidorami śliwkowymi.
    8. Chłodzić wszelkie resztki w hermetycznym pojemniku.