Składniki:
Instrukcje:
- Podgrzewanie 1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek na małej patelni na średnim ogniu. Gdy patelnia będzie gorąca, dodaj czosnek i pomidory pokrojoną stroną do dołu.
- Niech pomidory gotują się przez 3 minuty przed odwróceniem ich. Gotuj przez kolejne 2-3 minuty, a następnie wyłącz ogień.
- W robocie kuchennym lub blenderze wymieszaj smażone pomidory, czosnek, suszone pomidory, bazylię i sól, aż będą gładkie.
- Odetnij oba końce każdej żółtej dyni. Spiralizuj kabaczek za pomocą Blade B i posiekaj kilka razy makaron, aby łatwiej było go zjeść. Pamiętaj, aby pokroić tę część kabaczka, która nie jest zwijana spiralnie, i wymieszać ją z makaronem. UWAGA: Jeśli nie posiadasz spiralizatora, użyj obieraczki do warzyw, aby stworzyć żółte wstążki z dyni.
- Jeśli dodajesz koper włoski do tego dania, podgrzej łyżkę oleju na małej patelni na średnim -wysokiej temperatury. Gdy patelnia będzie gorąca, dodaj koper włoski i podsmaż go przez około 4-5 minut, aż staną się przezroczyste. Dopraw świeżym koprem i solą.
- W dużej misce wymieszaj makaron i sos.
- Podawaj z koprem włoskim i pomidorami śliwkowymi.
- Chłodzić wszelkie resztki w hermetycznym pojemniku.