Zupa Farro i Por

Zupa Farro i Por

Składniki:

  • 2-3 gluty lub łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pory, tylko białe części, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 szklanka lub

    gr farro

  • 1 łodyga selera drobno pokrojona
  • 1 drobno pokrojona marchewka
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 litr bulionu mięsnego (wywar warzywny lub drobiowy jest OK, jednak bulion mięsny dodaje bogatszego smaku) Proszę nie używać do tego kostek bulionowych! Składniki są tylko 3 i powinny być jak najwyższej jakości.
  • zioła – używam 1 gałązki tymianku i liścia laurowego
  • 2 łyżki parmezanu, świeżo starta
  • sól i pieprz
  • Instrukcja:

    1. W garnku z grubym dnem rozgrzej oliwę z oliwek na średnim ogniu/małym ogniu.
    2. Dodaj warzywa i duś, aż stanie się przezroczysta i miękka BEZ zrumienienia. Jeśli warzywa przykleją się do patelni, zmniejsz ogień i dodaj łyżkę wody.
    3. Następnie wrzuć farro, opiekając z warzywami przez 1-2 minuty.
    4. Dodaj zioła i wywar. Dopraw solą i pieprzem.
    5. Następnie zagotuj na wolnym ogniu i gotuj dalej przez 30-40 minuty do zmiękczenia farro.
    6. Możesz kontrolować konsystencję zupy: aby była bardziej 'stewy' trzymaj trochę zapasów, a wręcz przeciwnie, jeśli Ci się spodoba 'soupy,' dodaj trochę więcej bulionu.
    7. Skropl oliwą extra virgin, posyp parmezanem i podawaj z pieczywem tostowym.