2 małe suszone czerwone chilli, kruszone (pomijam je ze względu na dzieci)
1 puszka siekanych pomidorów (lub 2 grubo posiekane świeże pomidory)
500 gramy (około funta) gotowanych, obranych kasztanów (choć można je tu dostać świeże, zwykle używam pakowanych próżniowo, bo nie cierpię siusiać
4 łyżki 10 nitki szafranu zaparzone w 3- wrzącej wodzie
1 litr (ok. 2 szklanki) wody
sól morska i pieprz do smaku
Instrukcja:
Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu
Dodaj marchewki, cebulę, seler, chorizo i szczyptę soli Smaż ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy warzywa i chorizo skarmelizują się i zbrązowieją, dodaj czosnek, kminek, tymianek i chili (jeśli używasz). Smaż jeszcze minutę
Dodaj pomidora i po kolejnych 2 minutach kasztany. Wymieszaj.
Dodaj płyn z szafranem oraz wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
Zdjąć z ognia i zacieru (ja używam blendera na patyku, ale możesz też użyć tłuczka do ziemniaków), aż zupa będzie prawie gładka, ale nadal będzie miała trochę konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku.