Zupa Kasztanowa Chorizo

Zupa Kasztanowa Chorizo

Składniki:

  • 4 łyżki oleju
  • 1 duża cebula hiszpańska pokrojona w kostkę
  • 1 średnia marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 seler pokrojony w kostkę
  • 1 gram 120 (4 uncje) łagodnego chorizo ​​pokrojonego w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 1/2 łyżeczki posiekanych świeżych liści tymianku (czasami używam 1 łyżeczki suszonego)
  • 2 małe suszone czerwone chilli, kruszone (pomijam je ze względu na dzieci)
  • 1 puszka siekanych pomidorów (lub 2 grubo posiekane świeże pomidory)
  • 500 gramy (około funta) gotowanych, obranych kasztanów (choć można je tu dostać świeże, zwykle używam pakowanych próżniowo, bo nie cierpię siusiać
  • 4 łyżki 10 nitki szafranu zaparzone w 3- wrzącej wodzie
  • 1 litr (ok. 2 szklanki) wody
  • sól morska i pieprz do smaku
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu
    2. Dodaj marchewki, cebulę, seler, chorizo ​​i szczyptę soli Smaż ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
    3. Kiedy warzywa i chorizo ​​skarmelizują się i zbrązowieją, dodaj czosnek, kminek, tymianek i chili (jeśli używasz). Smaż jeszcze minutę
    4. Dodaj pomidora i po kolejnych 2 minutach kasztany. Wymieszaj.
    5. Dodaj płyn z szafranem oraz wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
    6. Zdjąć z ognia i zacieru (ja używam blendera na patyku, ale możesz też użyć tłuczka do ziemniaków), aż zupa będzie prawie gładka, ale nadal będzie miała trochę konsystencji. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
    7. 500