Zupa Minestrone

Zupa Minestrone

Składniki:

  • 125gr / 4,5 uncji. boczek wędzony pokrojony drobno lub w cienkie paski
  • 1 puszka fasoli (400gr / 14 oz .) odsączone i umyte
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów (400gr / 14 oz.)
  • 3 marchewki, obrane i drobno posiekane
  • 3 drobno posiekane łodygi selera
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku
  • 3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 100gr makaron
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula drobno posiekana
  • Trochę drobno startego parmezanu do podania
  • Sól i pieprz czarny do smaku
  • 1/3 kapusty włoskiej, posiekanej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 duże pomidory pokrojone na ósemki
  • 1,2 litra / 2,5 pkt. Wielka Brytania / 2,1 pkt. amerykański wywar z kurczaka lub warzyw
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej olej w bardzo dużej patelni z ciasno dopasowaną pokrywką. Następnie dodaj seler, boczek, cebulę, marchewkę i czosnek. Smaż to przez około 5 do 7 minut, aż trochę zmięknie. Warzywa nie muszą być barwione, więc upewnij się, że ciepło nie jest zbyt wysokie, aby zbrązowiały, ale wystarczająco wysokie, aby warzywa spociły się i zmiękły.
    2. Dodaj przecier pomidorowy i liście tymianku, wymieszaj i gotuj przez około 30 sekund.
    3. Dodaj wywar, puszkę pomidorów, świeże pomidory oraz odrobinę soli i pieprzu. Wszystko wymieszaj, ustaw ogień tak, aby zupa lekko się zagotowała, przykryj i gotuj około 14 minut lub do momentu, gdy warzywa ugotują się al dente.
    4. Dodaj makaron i gotuj, aż makaron będzie gotowy. Postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, ale zwykle jest to około 7 minut.
    5. Dodaj kapustę i fasolę i gotuj, aż kapusta zwiędnie. Zajmie to około 5 minut.Sprawdź przyprawy i w razie potrzeby dodaj trochę soli i pieprzu przed podaniem.
    6. Posyp każdą miskę zupy odrobiną parmezanu.