Zupa Porowo-Ziemniaczana (Vichyssoise)
Składniki:
2 1/2 szklanki bulionu drobiowego (lub bulionu do Vichyssoise)
2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki (umyj i osusz przed siekaniem)
1 ząbek czosnku, posiekany
3 łyżki pół na pół (lub śmietany do Vichyssoise)
2 średnie pory (tylko białe części), przekrojone wzdłuż na pół, dobrze umyte, i pokrojone w cienkie poprzeczne plastry
1/2 średniej cebuli, drobno posiekanej
1 średnio wrzący ziemniak (około ½ funta)
1 łyżka stołowa masło niesolone
Uwaga: W Vichyssoise pomiń pietruszkę i dodaj kawałki świeżego szczypiorku.
Instrukcje:
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. W 3 1/2- do 4-kwartowym rondlu gotuj czosnek, cebulę i por na maśle na umiarkowanie małym ogniu, mieszając, aż cebula zmięknie.
Dodaj ziemniaki i gotuj, od czasu do czasu mieszając, 2 minuty. Wymieszaj bulion lub bulion i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia 15 minuty lub do momentu, aż ziemniaki będą bardzo miękkie. W razie potrzeby w blenderze porcjami czystą zupę, aż będzie bardzo gładka (należy zachować ostrożność podczas miksowania gorących płynów). , przekładając do innego garnka. Wymieszaj śmietanę, pietruszkę, sól i pieprz do smaku i podgrzej na umiarkowanym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż będzie gorąca.
Podawać
W przypadku vichyssoise zupę zmiksować na puree, aż wygładzić i doprawić solą i białym pieprzem do smaku. Schłodzić.
Do misek wypełnionych zupą dodać szczypiorek i podawać.