Zupa z curry z dyni

Zupa z curry z dyni

Składniki:

  • 4 łyżki masła
  • 6 szklanek dyni piżmowej (ok. 3 funty), obranych i pokrojonych w kostkę
  • 1 szklanka marchewek, obranych i pokrojonych w kostkę
  • )

  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • Curry w proszku do smaku
  • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
  • 2 łyżeczki świeżego liście tymianku
  • Dodatki: prażone pepita, karmelizowane szalotki lub czosnek cro
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 1 szklanka pasternaku obranego i posiekanego
  • sól i pieprz
  • Instrukcja:

    1. Roztop masło w rondlu na małym ogniu.
    2. Dodaj cebulę i seler; Gotuj na małym ogniu pod przykryciem 10 minut lub do zwiędnięcia.
    3. Dodaj dynię, marchew, pasternak, tymianek i curry w proszku. Przykryj rondel i gotuj 10 do 15 minut, aż warzywa będą miękkie.
    4. Dodaj bulion z kurczaka i wytrawne białe wino, dusić 15 do 30 minut. Czysta zupa w robocie kuchennym, aż będzie gładka. Wróć do rondla i dodaj śmietanę, sól i pieprz. Do podgrzanych misek udekoruj zupę chochlą i udekoruj opiekanymi pepitami, karmelizowaną szalotką lub grzankami czosnkowymi.