Zupa z czosnkiem bez nabiału

Zupa z czosnkiem bez nabiału

Składniki:

  • 1 1/2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ziemniaki czosnku pokrojone w kostkę
  • 3 duże ziemniaki rude nieobrane i pokrojone na małe kawałki
  • 5 kubków wywaru warzywnego
  • 2 duże garście szpinaku na łodydze
  • 1/2 soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sól morska drobnoziarnista
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • Kwiat szałwii (lub kwiat szczypiorku) do dekoracji
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej olej w dużej patelni na średnim ogniu i podsmaż przez 2 minuty .
    2. Dodaj ziemniaki i bulion i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie i zaczną się rozpadać.
    3. Zdjąć z ognia, dodać szpinak i puree blenderem ręcznym lub robotem kuchennym na gładką masę.
    4. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem, ubić w mleku kokosowym