Zupa z dyni piżmowej i jabłka z curry

Zupa z dyni piżmowej i jabłka z curry

Składniki:

  • 1 szklanka posiekanego kalafiora (3,5 uncji)
  • 1/2 szklanki posiekanej dyni piżmowej (2,5 uncji)
  • 1/2 szklanki obranego i posiekanego jabłka ( 2 uncje)
  • 1 szklanka wody, plus około 1/2 szklanki ekstra
  • 2-3 łyżeczki płynnych aminokwasów Braggs
  • 1/ 2 czubate łyżeczki: curry w proszku (lub nawet 1 łyżeczka, jeśli lubisz ciepło), czosnek w proszku, cebula w proszku
  • 1/4 łyżeczki imbir w proszku
  • mała squirt (1/8 łyżeczki) sriracha
  • 1/8 blok prasowane lite twarde tofu, pokrojone w kostkę
  • Instrukcje:

    1. Przygotuj dwa małe rondelki.
    2. W jednym zjedz 1/2 kabaczka i 1 /2 jabłka zagotować i przekłuć widelcem do miękkości.
    3. Do drugiego jabłka dodać resztę warzyw i 1 szklankę wody. zagotować, zredukować do wrzenia i dusić, aż będą bardzo miękkie. Gdy będą bardzo miękkie, zdejmij warzywa z ognia i zmiksuj je razem (bez odsączania) z Braggsem, przyprawami, srirachą i dodatkowymi 1/2 szklanki wody.
    4. Wymieszaj zmiksowaną część zupę z gotowaną dynią i jabłkami.
    5. Wymieszaj pokrojone w kostkę tofu, delikatnie podgrzej i podawaj.