Zupa z dyni piżmowej (za pół godziny!)

Zupa z dyni piżmowej (za pół godziny!)

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa, obrana, posiekana i pokrojona w drobną kostkę
  • 1 puszka czarnego groszku
  • Collard (mój wybór), jarmuż, szpinak , buraki itp. pokrojone na małe kawałki
  • Resztki ugotowanej komosy ryżowej
  • 1 kawałek kombu
  • Gałka muszkatołowa
  • 2 T masło, ghee lub oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 32 oz. ekologiczny bulion warzywny (lubię markę Pacifica za brak zbędnych składników)
  • 1-2 małe żółte cebulki, pokrojone
  • Instrukcja:

    1. W dużym garnku podsmaż cebulę na maśle, ghee lub oliwie do miękkości
    2. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i smaż przez kilka minut
    3. Dodaj bulion warzywny i 13-calowy kawałek kombu i zagotuj
    4. Zmniejsz ciepło i dusić, aż dynia zmięknie (około minut) Łyżką cedzakową wyjmij dynię i puree w blenderze
    5. Włóż dynię do garnka i wymieszaj czarny groszek i gotowana komosa ryżowa.
    6. Dodaj zielenie na około pięć minut, aż zmięknie
    7. Dodaj gałkę muszkatołową, sól morską i pieprz do smaku

    Czytaj więcej