Zupa z dyni piżmowo-jabłkowej

Zupa z dyni piżmowo-jabłkowej

Składniki:

  • 2 funty obranych pestek dyni piżmowej, pokrojonej w 1-calową kostkę (około 6 filiżanek)
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku, takiego jak rzepak
  • 2 jabłka, najlepiej macintosh lub golden delicious
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo zmielonej
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 duża cebula, najlepiej słodka
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 450 stopni Fahrenheita
    2. Odetnij 1/4 cala od góry i spód dyni piżmowej. Obierz obieraczką do warzyw, aż będzie widoczny pomarańczowy miąższ.
    3. Przetnij dynię na pół. Wymaga ostrego noża, pewnej siły i dużej ostrożności!
    4. Usuń nasiona i materiał włóknisty.
    5. Pokrój na mniej więcej równe kawałki.
    6. Umieścić w dużej misce.Cebulę posiekać na grubsze, włożyć do miski z dynią.
    7. Dodaj olej i wymieszaj, aby obtoczyć składniki. Pomoże to w przyrumienieniu warzyw.
    8. Ułóż pojedynczą warstwę na blasze i piecz przez około 45 minut lub do lekkiego zrumienienia.
    9. Wyjmij z piekarnika
    10. Dodaj bulion do dużej patelni
    11. Obierz, obierz i posiekaj jabłka.
    12. Dodaj do wywar.
    13. Dodaj do wywaru dynię piżmową i cebulę.
    14. Dodaj gałkę muszkatołową i dopraw solą i pieprzem.Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu.
    15. Niech zupa gotuje się przez 20 minuty. Zupa puree w blenderze zanurzeniowym lub partiami w zwykłym blenderze. Nie przepełniaj blendera, ponieważ gorąca zupa rozszerzy się! Sprawdź, czy nie jest przyprawiona
    16. Włóż chochlę do miski i udekoruj odrobiną creme fraiche, jeśli chcesz. Włóż łyżkę do ust, aż osiągniesz pożądany poziom komfortu.
    17. 450