Składniki:
Instrukcja:
- Rozgrzej piekarnik do 450 stopni Fahrenheita
- Odetnij 1/4 cala od góry i spód dyni piżmowej. Obierz obieraczką do warzyw, aż będzie widoczny pomarańczowy miąższ.
- Przetnij dynię na pół. Wymaga ostrego noża, pewnej siły i dużej ostrożności!
- Usuń nasiona i materiał włóknisty.
- Pokrój na mniej więcej równe kawałki.
- Umieścić w dużej misce.Cebulę posiekać na grubsze, włożyć do miski z dynią.
- Dodaj olej i wymieszaj, aby obtoczyć składniki. Pomoże to w przyrumienieniu warzyw.
- Ułóż pojedynczą warstwę na blasze i piecz przez około 45 minut lub do lekkiego zrumienienia.
- Wyjmij z piekarnika
- Dodaj bulion do dużej patelni
- Obierz, obierz i posiekaj jabłka.
- Dodaj do wywar.
- Dodaj do wywaru dynię piżmową i cebulę.
- Dodaj gałkę muszkatołową i dopraw solą i pieprzem.Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu.
- Niech zupa gotuje się przez 20 minuty. Zupa puree w blenderze zanurzeniowym lub partiami w zwykłym blenderze. Nie przepełniaj blendera, ponieważ gorąca zupa rozszerzy się! Sprawdź, czy nie jest przyprawiona
- Włóż chochlę do miski i udekoruj odrobiną creme fraiche, jeśli chcesz. Włóż łyżkę do ust, aż osiągniesz pożądany poziom komfortu.
450