Zupa z pieczonego czosnku i parmezanu piżmowego

Zupa z pieczonego czosnku i parmezanu piżmowego

Składniki:

  • 1 średnia dynia piżmowa (obrana i pokrojona w kostkę równej wielkości)
  • 1 średnio słodka cebula (jak vidalia), pokrojona w ćwiartki
  • 1 cały czosnek ze skórką
  • oliwa z oliwek
  • sól morska
  • 2 szklanki wywaru z kurczaka
  • 1 szklanka Parmezan lub ser rzymski rozdrobniony
  • 1 szklanka mleka pełnego
  • Instrukcja:

    1. Rozgrzej piekarnik do 400F.
    2. Na dużej patelni wymieszaj dynię piżmową i cebulę skrop oliwą z oliwek i solą morską.
    3. Wybierz około 12 cale pergaminu i umieść czosnek na środku.
    4. Skropić oliwą z oliwek i solą morską. Zawiń ciasno, a następnie zawiń pergamin w folię (nie lubię nakładać folii bezpośrednio na jedzenie, ale to zależy od Ciebie!).
    5. Umieść to opakowanie obok brytfanny w piekarniku.
    6. Piecz około 45 minut lub aż dynia zmięknie, a czosnek będzie papkowaty.
    7. Dodaj dynię i cebulę (i całą patelnię soki) do szklanego blendera i zmiksuj dodając bulion do pożądanej konsystencji. Wyciśnij czosnek i dodaj (razem z całą oliwą z małego opakowania) do czystej dyni i dalej miksuj, aż będzie gładka.
    8. Dodaj do dużej patelni i wymieszaj mleko i parmezan. Zagotuj.
    9. Gotuj na wolnym ogniu 10 minut i podawaj z oliwą z oliwek i dodatkowym parmezanem.