Zupa z pieczonego kalafiora i pora

Zupa z pieczonego kalafiora i pora

Składniki:

  • 1 średnia głowa kalafiora (z grubsza posiekana)
  • 2 pory, biała i jasnozielona tylko część (pocięta wzdłuż na pół)
  • 6 goździki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 puszki bulionu z kurczaka*
  • Sól koszerna
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 425 stopni Farenheita.
    2. Na blasze do pieczenia rozsmaruj posiekany kalafior, por i czosnek.
    3. Spryskaj warzywa oliwą z oliwek i dokładnie wymieszaj płaszcz.
    4. Posyp solą koszerną.
    5. Piecz w piekarniku przez 40-40 minuty. Warzywa powinny być zarumienione na brzegach i lekko zmiękczone.
    6. Pieczone warzywa wlej do rondla i dodaj do smaku 2 puszki bulionu drobiowego i świeżego mielonego pieprzu.
    7. Ponad średnie na dużym ogniu, podgrzej warzywa i bulion, aż zacznie bulgotać.
    8. Za pomocą blendera zanurzeniowego (mikser kijowy) dokładnie zmiksuj całą zawartość rondla. Jeśli nie masz blendera immersyjnego, możesz użyć zwykłego blendera. Tylko bądź ostrożny wkładając gorące płyny do blendera, ponieważ mogą one spowodować, że pokrywka odskoczy, rozsyłając Twoją pyszną zupę w całej kuchni. (Możesz trochę przewietrzyć pokrywę, aby zmniejszyć ryzyko tego zdarzenia.)
    9. 425