Zupa z pieczonych batatów i komosy ryżowej

Zupa z pieczonych batatów i komosy ryżowej

Składniki:

  • 1 bardzo duży batat
  • 1/2 dużej słodkiej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 marchewki pokrojonej w kostkę
  • 1 duża ząbek czosnku, mielony
  • 3 łyżki. oliwa z oliwek, podzielona
  • Sól morska i pieprz do smaku
  • 900 ml. wywar z kurczaka lub warzyw
  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 1/2 szklanki okruchów Panko
  • 1 łyżka. masło
  • 1/3 szklanki startego parmezanu
  • Pietruszka do przybrania
  • Instrukcje:

    1. Rozgrzej piekarnik do 400F. Obierz i pokrój słodkiego ziemniaka w kostkę.
    2. Ułóż słodkiego ziemniaka na blasze do pieczenia i skrop 2 łyżkami. oliwa z oliwek i sól morska. Piecz w piekarniku przez 20 min. W dużym garnku podsmaż cebulę i marchewkę do miękkości.
    3. Do mieszanki cebuli dodaj ziemniaki i wywar z kurczaka. Dusić przez 20-30 min. aż wszystkie warzywa będą całkowicie miękkie. Mikserem ręcznym lub mikserem stojącym miksuj aż do zmiksowania. Dopraw przyprawy.
    4. Dodaj komosę ryżową i podgrzej.
    5. W celu uzyskania polewy do panko rozpuść masło na małej patelni i dodaj panko i smaż, aż się lekko zrumieni.
    6. Dodaj parmezan i wymieszaj, aby połączyć.
    7. Posyp każdą miskę zupy okruchami panko i udekoruj natką pietruszki.