Zupa Z Soczewicy Z Chorizo

Zupa Z Soczewicy Z Chorizo

Składniki:

  • 2,5 litra bulionu z kurczaka
  • 7 uncji chorizo ​​pokrojone w drobną kostkę
  • 1 łyżka świeżych liści tymianku
  • 2 ząbki czosnku posiekane drobno
  • 7oz. żółta soczewica (lub czerwona)
  • pieprz
  • Sól
  • 2 szalotki
  • 2 łyżeczki wędzonej papryka
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • Instrukcja:

    1. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej olej na średnim ogniu i dodaj szalotkę i czosnek. Smaż przez około minutę, pozwalając szalotce i czosnkowi zmięknąć.
    2. Dodaj chorizo ​​i mieszaj przez około 30 sekund, aby wydobyć kolor i smak . Jeśli używasz surowego chorizo, możesz poświęcić mu trochę więcej czasu. Pamiętaj jednak, że później będzie wystarczająco dużo czasu na gotowanie.
    3. Dodaj tymianek, przecier pomidorowy, paprykę w proszku i soczewicę. Wymieszaj jednak soczewicę, a następnie dodaj wywar.
    4. Dodaj trochę soli i trochę czarnego pieprzu. Przykryj zupę i gotuj na wolnym ogniu przez około minut lub do momentu, gdy soczewica ugotuje się i zmięknie według Twojego gustu. Sprawdź, czy jest doprawiona i podawaj.